Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε την περασμένη Παρασκευή το «πράσινο φως» για τη συνέχιση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με όλα τα εμβόλια, για άτομα ηλικίας από 30 και πάνω. Οι πολίτες ηλικίας 18 έως 29 χρόνων που είτε ανήκουν στην ομάδα ασθενών Β είτε στην επαγγελματική κατηγορία των ασθενών, δεν θα λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε ορισμένα από τα στοιχεία που συνετέλεσαν στην απόφαση για συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο στα άτομα ηλικίας 30 ετών και πάνω, χωρίς τη λήψη κάποιας ιδιαίτερης αγωγής από τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Astrazeneca με εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ωστόσο δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτισή τους με προηγούμενο ιστορικό αλλά ούτε και με άλλους προδιαθεσιακούς παράγοντες. Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για εκδηλώσεις παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση. «Η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι ιδιοσυστασική αντίδραση από το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, οι πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιων παρενεργειών είναι μία στις 100.000 δόσεις, ενώ οι πιθανότητες θανάτου είναι 2 στο 1 εκατομμύριο δόσεις. Αντίθετα, ο κίνδυνος και η συχνότητα θανάτου από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι πολύ μεγαλύτερες, σε όλες τις ηλικίες.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως λόγω της επιδημίας κορωνοϊού παρατηρείται σημαντική μείωση των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους, κενό που πρέπει να καλυφθεί «για να μην έχουμε επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων εν μέσω πανδημίας».

Ποιοι και πόσοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 16 ως τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα για 800.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στην ομάδα ασθενών Β.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνει με βάση την προτεραιοποίηση των νοσημάτων -για παράδειγμα μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πρώτα για τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, στη συνέχεια για εκείνους με καρδιαγγειακά, μετά να ακολουθήσουν όσοι έχουν μεταβολικά νοσήματα κ.ο.κ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.