Το χωριό Ασή Γωνιά στην Κρήτη είναι γνωστό σε όλο το νησί για το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά, στο οποίο αναβιώνει ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του τόπου.

Την ημέρα εορτής του Αγίου, δεκάδες βοσκοί από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονται στο εκκλησάκι μαζί με τα ζώα τους, προκειμένου αυτά να ευλογηθούν από τους ιερείς.

Στη συνέχεια, τα ζώα αρμέγονται με τον παραδοσιακό τρόπο και το γάλα μοιράζεται στους πιστούς, οι οποίοι είναι εκατοντάδες. Το θέαμα εκείνη την ημέρα είναι εντυπωσιακό, ενώ η εικόνα των ζώων που κατεβαίνουν την πλαγιά με κατεύθυνση προς τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, σε συνδυασμό με τους ήχους των κουδουνιών, φέρνει στο νου κυρίως των παλαιότερων, μνήμες από το παρελθόν και την παράδοση του τόπου.

Οι βοσκοί της περιοχής τιμούν με τον τρόπο τους εκείνη την ημέρα τον Άγιο Γεώργιο, ενώ στη Χάρη του δίνουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα το γάλα στους προσκυνητές.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην ιστορική αυτή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου συγκεντρώνονται περίπου 30.000 ζώα από την ευρύτερη περιοχή.

Το έθιμο αυτό χάνεται στους αιώνες, καθώς υπάρχουν γραπτές αναφορές ότι τελούταν τόσο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όσο και κατά την Ενετοκρατία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.