Το πλήθος διαμαρτύρεται για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας

Πολλές εκατοντάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Γερεβάν, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης του Νικόλ Πασινιάν να παραχωρήσει εδάφη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Από τον Απρίλιο έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης των αρμενικών αρχών να επιστρέψουν στο Αζερμπαϊτζάν χωριά που είχαν καταληφθεί και ελέγχονταν από την Αρμενία από τη δεκαετία του 1990.

Την Τετάρτη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει μια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, έξω από την Όπερα, όπου ο πρωθυπουργός Πασινιάν επρόκειτο να κάνει παρέμβαση σε διεθνές συνέδριο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο, με την προτροπή του επικεφαλής του κινήματός τους, του χαρισματικού αρχιεπισκόπου Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Οι εδαφικές παραχωρήσεις, τις οποίες ο Πασινιάν λέει ότι αποφάσισε για να διασφαλίσει την ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν, πυροδότησαν διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων. Επικεφαλής του κινήματος είναι ο αρχιεπίσκοπος Γκαλστανιάν, στον οποίο υπάγεται η επισκοπή της περιοχής του Ταβούς, όπου βρίσκονται τα χωριά που πρόκειται να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γκαλστανιάν προσπαθεί να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του πρωθυπουργού. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρειάζονταν την ψήφο τουλάχιστον ενός ανεξάρτητου βουλευτή ή ενός μέλους του κυβερνώντος κόμματος για να ξεκινήσει η διαδικασία. Ακόμη και αν το πετύχαιναν, η έκβαση θεωρείται αμφίβολη, αφού για να στεφθεί από επιτυχία η προσπάθειά τους θα έπρεπε στη συνέχεια 18 βουλευτές του κόμματος του Πασινιάν να στραφούν εναντίον του.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν δύο φορές για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το 2023 το Μπακού εξαπέλυσε μια επίθεση-αστραπή ανακαταλαμβάνοντας τον θύλακα και εκδιώκοντας τους Αρμένιους αυτονομιστές που τον διοικούσαν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.