Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες πολέμησαν μεταξύ τους στη δεκαετία του 1990, ήταν η τελευταία έξαρση μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αποσχισμένη περιοχή που βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά διευθύνεται από τους Αρμένιους.

Ο Πρόεδρος του Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του «έχασαν θέσεις».

«Είμαστε κουρασμένοι από τις απειλές του Αζερμπαϊτζάν, θα παλέψουμε μέχρι το θάνατο για να επιλύσουμε το πρόβλημα για πάντα», δήλωσε ο Αρτάκ Μπαγκντασαριάν, 36 ετών, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Ερεβάν, προσθέτοντας ότι περίμενε να στρατολογηθεί στο στρατό.

Οι αυτονομιστές του Καραμπάχ ανέφεραν ότι μια γυναίκα και ένα παιδί αρμενικής καταγωγής σκοτώθηκαν, ενώ το Μπακού είπε ότι μια πενταμελής οικογένεια από το Αζερμπαϊτζάν πέθανε σε βομβαρδισμό που ξεκίνησαν Αρμένιοι αυτονομιστές.

Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε ένα στρατηγικό βουνό στο Καραμπάχ που βοηθά στον έλεγχο των μεταφορικών επικοινωνιών μεταξύ του Ερεβάν και του θύλακα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν μια έξαρση διπλωματίας προκειμένου να μειωθεί η ένταση σε μια σύγκρουση με βάθος δεκαετιών μεταξύ της κατά πλειοψηφία χριστιανικής Αρμενίας και του κυρίως μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω φόβων ότι η βία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Αυξάνει η διεθνής πίεση για να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπου τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, στην πιο σοβαρή αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών από το 2016.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.

Στη διάρκεια των νέων συγκρούσεων, τουλάχιστον άλλοι 15 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όπως, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από 24 σε 39.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.