Αρμενία: Το Πανεπιστήμιο του Münster, πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε πώς στην πόλη Αρτάξατα στη δυτική Αρμενία, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Το εύρημα έγινε σε κοινοπραξία μεταξύ αρχαιολόγων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας και του γερμανικού πανεπιστημίου.

Η εκκλησία, μια οκταγωνική κατασκευή με προεκτάσεις σε σχήμα σταυρού, είναι το πρώτο κτίσμα τέτοιας μορφής που ανακαλύφθηκε στην Αρμενία, σύμφωνα με τον Δρ Mkrtich H. Zardaryan της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας.


Μέσα στις προεκτάσεις, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ξύλινες πλατφόρμες, οι οποίες χρονολογήθηκαν με ραδιενεργό άνθρακα και καθορίζουν ότι ανήκουν στα μέσα του τέταρτου αιώνα.

Εκτός από το απλό δάπεδο από κονίαμα και τα πλακάκια από τερακότα, οι ερευνητές βρήκαν μαρμάρινα αντικείμενα που εισήχθησαν από τη Μεσόγειο, υποδηλώνοντας ότι η εκκλησία ήταν πλούσια διακοσμημένη, σημείωσε το πανεπιστήμιο.

«Συγκλονιστικά στοιχεία για τον πρώιμο Χριστιανισμό στην Αρμενία»

Ο καθηγητής Achim Lichtenberger του πανεπιστημίου είπε σχετικά με το εύρημα: «Το κτίριο του 4ου αιώνα είναι η παλαιότερη αρχαιολογικά τεκμηριωμένη εκκλησία στη χώρα», χαρακτηρίζοντάς την ως «συνταρακτική απόδειξη για τον πρώιμο Χριστιανισμό στην Αρμενία».

Η Αρταξάτα, η οποία ιδρύθηκε από τη δυναστεία των Αρταξιάδων το 176 π.Χ., ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Αρμενίας για σχεδόν έξι αιώνες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.