«Η Εκκλησία δεν μπορεί να στηρίζεται στην πολιτική εξουσία, δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτή. Πρέπει να συνεργάζεται με τους φορείς, με όλους, αλλά έχει τη δική της δυναμική». Αυτό δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας στα livetalks του Κ.Μπογδανίδη και το Θέμα Κρήτης 103,1 ερωτηθείς για το ταξίδι του στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, -με «τις ευλογίες του Πατριάρχη» – ανέλυσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εκεί μετά την ανεξαρτητοποίηση του κράτους, όπως και για το θέμα της Ουκρανικής εκκλησίας, τον πόλεμο με την Ρωσία και την στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εξήγησε την κατάσταση και τα δεινά που έχουν επέλθει όταν η Εκκλησία ταυτίζεται με την κρατική εξουσία όπως την περίοδο των Τσάρων στη Ρωσία και μετά με τον Πούτιν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε ο Πατριάρχης ,για το πως το Φανάρι δίνει τα αυτοκέφαλα και πως έχει δικαιωθεί από την στάση του αυτή ο κ.κ. Βαρθολομαίος που άλλαξε με την προσωπικότητά του τον ρου της ιστορίας του Πατριαρχείου.

Ο Σεβασμιώτατος ερωτήθηκε για τις σχέσεις της κρητικής εκκλησίας με το Πατριαρχείο, τη σταθερή προσήλωση και πίστη στο Φανάρι, εξήγησε γιατί παίρνουν τουρκική υπηκοότητα οι Μητροπολίτες του νησιού και ερωτήθηκε εάν μπορεί κάποιος «κρητικός Μητροπολίτης να εκλεγεί Πατριάρχης».

«Θεωρητικά μπορεί, αλλά αυτό είναι συνάρτηση παραγόντων, εξελίξεων και κρατικών διαθέσεων» είπε επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά είναι δύσκολο.

Ο ίδιος μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες στην Μητρόπολή του με την πανδημία και με τον μεγάλο σεισμό, τις προσπάθειες που γίνονται να επουλωθούν οι πληγές ενώ όταν ερωτήθηκε για τις σχέσεις στην Εκκλησία Κρήτης και εάν ο ίδιος είναι πικραμένος προσωπικά που δεν εξελέγη έναντι του κ. Ευγενίου, Αρχιεπίσκοπος, απάντησε ότι είναι άριστες οι σχέσεις των ιεραρχών. «Η Εκκλησία Κρήτης μας έδωσε το μείζον» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν έχω καμία πικρία. Δόξα τω Θεώ είμαι μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, βγήκα με κλήρο τότε. Δύο φορές στην προσωπική μου διαδρομή ο Θεός έκανε την επιλογή. Έχουμε πάρει το μείζον. Άλλοι αρχιμανδρίττες με περισσότερα προσόντα από εμάς δεν έγιναν ποτέ Επίσκοποι» είπε χαρακτηριστικά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.