Με νόμο πλέον προβλέπεται ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, γενικά και όχι μόνο με την Κυριακή του Πάσχα.

Η Πρωτομαγιά το 2021 συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο οπότε με βάση τον σχετικό νόμο αναμένεται να μεταφερθεί σε εργάσιμη ημέρα.

Πότε θα μεταφερθεί η Πρωτομαγιά για το 2021

Κατά το τετραήμερο του Πάσχα 2021, δηλαδή από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, που συμπίπτουν με τις ημερομηνίες από 30 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου, συμπεριλαμβάνεται και η αργία της Πρωτομαγιάς.

Κατά τον νόμο ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μετακινείται στην πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή φέτος θα είναι στις 4 Μαΐου 2021, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική επίσημη απόφαση για τη μετακίνηση.

Στην 1η του Μάη κάθε έτους, συμπυκνώνονται οι αγώνες της εργατικής τάξης, που δόθηκαν από το Σικάγο το 1886 μέχρι την πρώτη ελληνική απεργιακή κινητοποίηση το 1893 για οκτάωρη εργασία, οκτάωρη ανάπαυση, οκτάωρη αναψυχή, την καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Αγώνες που συνεχίζονται από τότε μέχρι σήμερα ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία, για ένα καλύτερο μέλλον του κόσμου της εργασίας.

Η ημέρα αυτή συνδέει τους εργαζόμενους όλων των χωρών ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής, θρησκείας και εθνικότητας. Είναι ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από το εργατικό κίνημα καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η ημέρα υποχρεωτικής αργίας καθιερώθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης.

Την 1η του Μάη απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από τις ειδικά προβλεπόμενες από το νόμο περιπτώσεις για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές.

Αναλυτικά οι αργίες

Μεγάλη Παρασκευή: Παρασκευή 30 Απριλίου
Μεγάλο Σάββατο: Σάββατο 1η Μαΐου
Εργατική Πρωτομαγιά: Σάββατο 1η Μαΐου
Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 2 Μαΐου
Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα 3 Μαΐου
Πεντηκοστή: Κυριακή 20 Ιουνίου
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 21 Ιουνίου
Κοίμηση της Θεοτόκου: Κυριακή 15 Αυγούστου
Ημέρα του ΟΧΙ: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου
Χριστούγεννα: Σάββατο 25 Δεκεμβρίου
Σύναξη της Θεοτόκου: Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.