Κοινότης Παναγίας Παραμυθίας Βλάχσαραϊ.

Το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου, στην έδρα του Ιερού Ναού Παναγίας Παραμυθίας Βλάχσαραϊ υπεγράφη το τελικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Özyeğin και του Βακουφίου μας ως «Σχέδιο άμεσης δράσης για την ενίσχυση των τοίχων του Ναού, την κατασκευή σκεγάστρου και συμφωνία τεκμηρίωσης του ιστορικού χώρου».

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει περί τα δύο χρόνια με έναρξη από της 1ης Ιανουαρίου 2024 και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ενίσχυσης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ambassador Fund for Cultural Preservation των Η.Π.Α..

Τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πανεπιστημίου Ελλογιμ. κ. Hüsnü Özyeğin και την Πρύτανη Ελλογιμ. κα Feride Esra Gençtürk εκπροσώπησε η Κοσμήτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής Καθηγήτρια κα Aslıhan Ünlü, καθως και η υπεύθυνη του προγράμματος Καθηγήτρια κα Ayşegül Özer, η οποία και παρουσίασε στα μέλη της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα ακολουθηθεί.

Στην ομάδα συνεργασίας του προγράμματος, την Εφοροεπιτροπή μας θα εκπροσωπήσει ο Δρ. κ. Απόστολος Πορίδης, αρχιτέκτων του Πατριαρχείου και μέλος της Επιτροπής μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, αν και είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, καθυστέρησε εξαιτίας της επεξεργασίας και ανανέωσης των όρων σύμβασης μεταξύ της Αμερικανικής Πολιτείας και του Πανεπιστημίου Özyeğin και έτσι απόψε έγινε το τελικό βήμα για την έναρξη των εργασιών.

Μια απο τις διαστάσεις του προγράμματος είναι η δέσμευση της Κοινότητος μας για συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου, να φιλοξενεί κατά καιρούς στους επί μέρους χώρους της επισκέψεις φοιτητών, οι οποίοι θα προσέρχονται για να παρακολουθούν και να διδάσκονται από την πορεία του έργου της μερικής αναστήλωσης και να ενημερώνονται για την ιστορία, την πορεία της Ρωμηοσύνης μας στον χώρο και στον χρόνο, τα μνημεία της και ασφαλώς για την αρχιτεκτονική τους και της ευρύτερης πολύπλαγκτης περιοχής του Φαναρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.