Χιλιάδες πιστοί από τις προηγούμενες μέρες και μέχρι αύριο Κυριακή θα κατακλύσουν τον Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο φτάνοντας στο ιερό προσκύνημα με κάθε μέσο.

Χιλιάδες θα είναι οι πιστοί που κυρίως σήμερα αλλά και τις προηγούμενες και τις επόμενες ημέρες θα κάνουν και φέτος «το τάμα τους» φτάνοντας με τα πόδια, ενώ άλλοι με άλογα, ακόμα και με ποδήλατα στο ιερό προσκύνημα.

Η μονή Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού σε απόσταση 38 χμ από τη Μυτιλήνη. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη και ο δρόμος σε αρκετά καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής.

Όπως δήλωσε στο LesvosPost ο πρόεδρος του Μανταμαδου Χαράλαμπος Τζελαιδης υπολογίζεται ότι τη χάρη του φέτος αναμένεται να προσκυνήσουν περί τους 70.000 πιστούς, ενώ περί τους 6.000 θα φτάσουν με τα πόδια. Ξεχωριστή θέση έχει για τους ΡΟΜΑ ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου όπου έφτασαν κατά χιλιάδες στο νησί με τα πλοία της γραμμής, και σήμερα κυρίως θα περπατήσουν 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης μέχρι το προσκύνημα του Ταξιάρχη.

Συνεχόμενα είναι τα δρομολόγια με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ από και προς το Μανταμάδο, για να μπορέσουν όσοι θέλουν να φτάσουν στο προσκύνημα.

Να τονίσουμε ότι δεν θα υπάρχει περιφορά του μόσχου και τεμάχισμα στο άυλειο χώρο της εκκλησιάς μετά την απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι σφαγείς του Μανταμαδου θα πάνε σφαγμένα τα ζώα που είναι προσφορά πιστών και όλη την νύχτα έως και την Κυριακή τα ξημερώματα θα μαγειρεύεται στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο θα μοιραστεί στους πιστούς την Κυριακή μετά και την καθιερωμένη λιτανεία.

Το Πανηγύρι συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας.

Επίσης να πούμε ότι στο Μανταμάδο αναβιώνει και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.

Στο LesvosPost μίλησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαράλαμπος Τζελαιδης τονίζοντας πως σε συνεργασία με την αστυνομία και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου θα κυλήσουν όλα ομαλά

Σήμερα Σάββατο στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Αρχιαερατικος Εσπερινός ενώ αύριο Κυριακή 19 Μαΐου, στις 7:30 το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος, στις 9:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στις 11:30 θα γίνει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ πέριξ του Ναού.Μετά το τέλος της λιτανείας, θα ψαλλεί τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου.

Το ιερό προσκύνημα εορτάζει δύο φορές τον χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου και την Κυριακή των Μυροφόρων, που είναι η επέτειος των εγκαινίων του ναού. Ο εορτασμός αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών που συρρέουν στο νησί από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή υπήρχε ήδη τον 10ο αιώνα στην τοποθεσία Λεσβάδος και προς το τέλος του δέχθηκε επίθεση Σαρακηνών πειρατών, που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της και σφαγίασαν τους μοναχούς της. Σώθηκε μόνο ένας δόκιμος μοναχός, ο Γαβριήλ, ο οποίος από το αίμα των μοναχών και πηλό κατασκεύασε την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη που από τότε την συνοδεύουν πλήθος καταγραφών για την τέλεση θαυμάτων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.