Ανοιχτή επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο-Σεβασμιώτατε, ακολουθώντας το δικό σας παράδειγμα αποφασίζω να σας απευθύνω δημοσίως αυτή την επιστολή χωρίς να ενημερώσω κανέναν εκ των φυσικών μου προϊσταμένων ως οφείλω. Και είναι συνειδητή αυτή η κατά τρόπον τινά παράβασή μου, παρότι γνωρίζω πολύ καλά πως ιεραρχούνται τέτοιου είδους ενέργειες μέσα στην Εκκλησία, καθότι φέτος έχω την ευλογία να συμπληρώνω 40 έτη διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου εκ των οποίων τα 30 υπηρέτησα παράλληλα και ως εκπαιδευτικός και επομένως γνωρίζω επαρκώς και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Ανέγνωσα στο διαδίκτυο την ανοικτή επιστολή σας προς την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην οποία έχετε ως υπέρτιτλο την φράση: “ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ ΜΟΛΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ΜΑΣ”.

Έμπλεος αγανακτήσεως απευθύνομαι προς την Σεβασμιότητά σας και ενσυνειδήτως, στεντορεία τη φωνή σας λέγω: Φτάνει πια! Ως εδώ και μη παρέκει!

Αρκετά μας έχετε προκαλέσει τα τελευταία χρόνια με τις ανίερες επιθέσεις σας κατά του Πνευματικού μας Πατέρα, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Τολμάτε να λέτε και να γράφετε ότι ο Πατριάρχης μας μολύνει την Ορθοδοξία;

Ε, μάθετε λοιπόν ότι η Ορθοδοξία όπως την παρουσιάζεται εσείς μυρίζει μούχλα και ναφθαλίνη, την έχετε καταντήσει αν-Ορθοδοξία.

Μέσα από ένα τέτοιο καθεστώς ναφθαλίνης ανέσυρε ο Παναγιώτατος την Εκκλησία και την ανέδειξε και έκανε γνωστή την Ορθοδοξία απ’ άκρου ως άκρον, στα πέρατα της οικουμένης.

Και τολμάτε εσείς, που κανονικά θα έπρεπε να ήσασταν συγκυρηναίος στο σήκωμα του βαρύ σταυρού του, να τον κατηγορείτε ότι μολύνει την Ορθοδοξία;

Έλεος Σεβασμιώτατε! Έχουμε επισημάνει τις “ανορθογραφίες” σας, τις αντιφάσεις σας, τις ήξεις αφήξεις σας, όμως αυτή τη φορά το παρακάνατε.

Θέλετε να έχετε λόγο σε όλα, να ελέγχετε και να κρίνετε τους πάντες, παλιές σας ίσως συνήθειες οι οποίες όμως πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν έχουν πέραση σήμερα. Νομίζετε πως με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις σας και τις επιθέσεις σας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου μας τυγχάνετε της επιδοκιμασίας αυτών που σας ακούνε ή σας διαβάζουν;

Ε, λοιπόν κάνετε μεγάλο λάθος! Σας πληροφορώ ότι έχουμε κουραστεί να δικαιολογούμε τις παρεκτροπές σας. Για το καλό της Εκκλησίας, κάθε φορά που ο λόγο σας σκανδαλίζει, προσπαθούμε να σας δικαιολογούμε σε αυτούς που σκανδαλίζονται.

Και αναρωτιόμαστε προσωπικώς:

Τι είναι αυτό που σας ωθεί σε αυτές τις ενέργειες; Ανικανοποίητες φιλοδοξίες, ίσως; Παρερμηνεία του ρόλου και της αποστολής σας ως πνευματικού ηγέτου, ως μητροπολίτου; Παρανόηση της ιδιότητος σας ως ποιμένος ή η προβεβηκυία ηλικία σας;

Αν δεν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, μοιραίως θα σκεφθούμε; “τίνος σχέδια και σκοπούς εξυπηρετείτε!”.

Οι ενέργειές σας κατά καιρούς, δείχνουν πως ό,τι κάνετε δεν το πράττετε πάντα ενσυνειδήτως. Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος, κάθε φορά που αντιλαμβάνεσθε ότι οι τοποθετήσεις σας έχουν προκαλέσει, να ζητείτε γονυπετής από της Ωραίας Πύλης συγγνώμη ή να προσπαθείτε να δημιουργήσετε συναισθηματική φόρτιση με την αναγγελία σε συγκεκριμένο χρόνο της αποχώρησής σας από τον μητροπολιτικό θρόνο, κάτι το οποίο στη συνέχεια με διάφορα τεχνάσματα αποφεύγετε, μη διστάζοντας να “επιστρατεύσετε” ακόμη και την Παναγία μας για αυτό τον σκοπό!

Μολύνει την Ορθοδοξία ο Πατριάρχης! Μεγάλη και βαριά προσβολή όχι μόνο προς το σεπτό πρόσωπό του, αλλά και προς όλους εμάς, τις εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια πνευματικά του παιδιά.

Μολυσμένο είναι το περιβάλλον που δημιουργείτε εσείς, και κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, σαν κι εσάς μέσα στην Εκκλησία. Μόλυνση για την Εκκλησία και την Κοινωνία Σεβασμιώτατε είναι αυτό που εσείς αποκαλείτε “γλυκιά ελπίδα” για το έθνος, μόλυνση για την Εκκλησία και την Κοινωνία είναι η προσπάθεια κομματικοποιήσεως των φυσικών καταστροφών, όπως κάνατε με τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Μόλυνση για την Εκκλησία και την Κοινωνία μας είναι Σεβασμιώτατε η προσπάθεια σπίλωσης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας που κάνετε εσείς, με την ασφάλεια που σας παρέχει η ιδιότητά σας ως μητροπολίτου. Έχετε αλήθεια επιλύσει όλα τα προβλήματα της επαρχίας σας και σας μένει χρόνος για να ασχοληθείτε και με τα προβλήματα άλλων; Δεν είναι εγωιστικό για έναν αρχιερέα να νομίζει πως αυτός είναι ο σωστός και οι υπόλοιποι και μάλιστα συνεπίσκοποί του λάθος;

Δεν είναι κακό Σεβασμιώτατε να αλλάζει κάποιος τις θέσεις του. Θελήσατε τώρα να αναδειχθείτε όψιμος αντιοικουμενιστής, με την έννοια του Οικουμενισμού, όπως αυτή αποδίδεται από κάποιους αρρωστημένους νόες. Δικαίωμά σας! Προσέξτε όμως, γιατί έχετε πάνω σε αυτό τον τομέα ένα παρελθόν που σας αποκαλύπτει ή μάλλον σας προδίδει.

Προσωπικώς διαφωνούμε κάθετα με τις δήθεν αντιοικουμενιστικές σας θέσεις. Έχοντας όμως γνώση του παρελθόντος σας, ως πρόεδρου της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος επί αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Χριστοδούλου, δεν μπορούμε να μην σας υπενθυμίσουμε τα λόγια του Κυρίου μας “τί δὲ βλέπεις τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου, τὴν δὲ ἐν τῷ σῷ ὀφθαλμῷ δοκὸν οὐ κατανοεῖς; ἢ πῶς ἐρεῖς τῷ ἀδελφῷ σου, ἄφες ἐκβάλω τὸ κάρφος ἀπὸ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ ἰδοὺ ἡ δοκὸς ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σου; ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου.” (Μτθ. 7, 3-5).

Με τον σεβασμό που επιβάλλει το αρχιερατικό σας αξίωμα,

Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο-Γερμανίας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.