Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Μύθων τε ρητήρ έργων τε πρηκτήρ

Ξεφυλλίζοντας το προσωπικό μου σημειωματάριο που διατηρώ τόσα χρόνια με ρήσεις μεγάλων ανδρών και γυναικών, το βλέμμα μου αυθόρμητα καθηλώθηκε σε μια φράση από τον Όμηρο που αποδίδει το πρότυπο του συνετού και ενάρετου ανθρώπου.

Ως κληρικός χρόνια τώρα έχω νιώσει σε βαθμό αηδίας τον κορεσμό από λόγους παχείς και μελιστάλαχτους.

Κάθε χρόνο με αφορμή τη Κορωνίδα των Δεσποτικών εορτών, τα Χριστούγεννα, διαβάζω πλειάδα εορτίων μηνυμάτων από ταγούς της διοικούσας Εκκλησίας και προσπαθώ ματαίως να υπεισέλθω στο σκεπτικό και στο πνεύμα των ρητόρων μας.

Τα εύλαλα στόματα εξαπολύουν λόγους αρτίως επεξεργασμένους με χρήση αγιογραφικών χωρίων και εντυπωσιάζουν ομολογουμένως άπαντες τους αναγνώστες. Μάλιστα οι διακηρύξεις τους είναι τόσο ενθουσιώδεις που φαντάζουν σαν να επιδίδονται ανά μεταξύ τους σε έναν άτυπο ανταγωνισμό.

Σ’ ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη η προσπάθεια των ποιμένων μας, επειδή προσπαθούν να πείσουν το ποίμνιο για την άριστη φιλολογική και θεολογική τους κατάρτιση, την οποίαν απεκόμισαν εξόδοις εκκλησιαστικών ταμείων. Οπότε οφείλουν να εξηγήσουν ότι οι υποτροφίες που αφειδώς τους εχορηγήθησαν για περαιτέρω σπουδές εν Παρισίοις δεν πήγαν χαράμι.

Διαβάζουμε επί παραδείγματι ότι αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να βρούμε τρόπο να αναγεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές μας εμπράκτως και να συνεχίσουμε να περιπατούμε ως τέκνα φωτός μη ως άσοφοι αλλ’ ως σοφοί. Ως εδώ βέβαια όλα βαίνουν καλώς.

Λόγοι ωραίοι αλλά κενοί βιώματος, γι’ αυτό και ο κόσμος ξεφυλλίζει ή ακούει ή κλικάρει, γιατί πάνω κάτω η ουσία είναι κοινότυπη έως μηδενική.
Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν ομιλώ αποκλειστικά εξ ιδίας πείρας. Η γνώμη μου απορρέει από συζητήσεις με αγωνιστές και βιοπαλαιστές της ζωής, οι οποίοι είναι ικανοί και άξιοι καθ’ όλα να εκφέρουν την αντίρρηση και τον προβληματισμό τους.

Έπειτα η ελέω Θεού εξουσία έχει προ καιρού, με τους μεγάλους Διαφωτιστές, περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πέραν όμως των συζητήσεων αυτών με ανθρώπους της κοινωνίας, λόγω των Αγίων προπαρασκευαστικών αυτών ημερών ήρθα σε τηλεφωνική επικοινωνία με πλειάδα γνωστών. Οδεύοντας η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα το συμπέρασμα ήταν κοινό :

Παντού δεσποτοκρατία, υποκρισία, φαρισαϊκή έπαρση και λεκτικές πομφόλυγες,ρασοφόρους δορυφόρους τους, οι μόνοι επαινετοί και άξιοι, παρατρεχάμενοι και αυλοκόλακες….

Πως είναι όμως τόσο επιτήδειοι κάποιοι ποιμένες μας στο να έχουν λόγο διπλό είναι γεγονός ανερμήνευτο. Είναι σαν τους κεκονιαμένους τάφους που έσωθεν όζουν πάσης ακαθαρσίας. Ενδεχομένως στο επιτελείο τους συγκαταλέγονται κορυφαίοι επικοινωνιολόγοι και imagemakersγια να επιμελούνται την έξωθεν και έσωθεν καλή τους μαρτυρία. Βέβαια τα φαινόμενα είναι απατηλά.

Δεν θα σταθώ όμως άλλο στα πρόσωπα των επισκόπων μας και δεν ισχύει για όλους, αφού η μόνη αρχή για μένα επί της ουσίας, είναι ο Τριαδικός Θεός. Από τον εκάστοτε επίσκοπο αντλούμε εμείς οι ιερείς την αποστολική διαδοχή και να προσπαθούμε να έχουμε μαζί τους τα τυπικά, αφού γι’ αυτούς κάποιοι ήμεθα ανένταχτοι και αποστασιοποιημένοι από κλίκες και κάστες.

Προσωπικά θέλω να σας διαμηνύσω εν είδει εξομολογήσεως δημοσίως ότι παραμένω πιστός στις επάλξεις της Εκκλησίας και αγωνίζομαι παντοιοτρόπως προς Δόξαν Θεού. Όλα τα υπόλοιπα απλώς με πικραίνουν παροδικώς, αλλά επ’ ουδενί δεν με πτοούν.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ας ατενίσουμε τον Χριστό ευθέως. Αυτός είναι η χαρά, η απαντοχή και η παραμυθία μας.

Ας είμαστε ειλικρινείς γιατί μόνο έτσι θα κτίσουμε εντός μας καρδίανκαθαράν να οικίσει ο Θεός.
Ο Θεός γένοιτο έλεως

Ελάχιστος εν ιερομονάχοις
Αρχιμανδρίτης Ι.Μ. Ρόδου Αθανάσιος Μισσός

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.75 (4 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

4 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός

"κύριε" Γιάννη και Γιώργο, ήθελα να ξέρω ποιοι είστε ή μάλλον ποιος σας έβαλε να γράψετε τις εξυπνάδες σας για να διδαχτώ και εγώ από την "αμπελοφιλοσοφία" και το "κύρος" σας . Εσύ Γιάννη μάλλον είσαι τρανός Ιεραπόστολος και κατηχητής ψυχών. Όσο για σένα Γεώργιε, μάλλον στην περίπτωση σου ισχύει "Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται " Και κάτι τελευταίο: με το να ωραιοποιούμε την κατάσταση δεν σωζόμαστε. Ο Χριστός μας θέλει να έχουμε παρρησία.
Υ.Σ. Αφού είστε συνειδητοποιημένοι γιατί κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία σας ;

2
πετυχακη αγγελική

το ότι τα κηρύγματα των Επισκόπων αλλά και πολλών ιερέων είναι άψογα ,εμένα προσωπικά με συγκινεί, γιατί η υπέροχη Ελληνική γλώσσα {την οποία την πολεμά η εκάστοτε πολιτική εξουσία κατά το χειρότερο τρόπο} εκφέρεται κατά τρόπο άψογο ,πλούσιο και βαθύ και μας οδηγεί σε βαθύτερους στοχασμούς.. Το λέω σε πολλούς, αν θέλετε να ακούσετε ωραία και σωστά Ελληνικά πηγαίνετε στην Εκκλησία,που ευτυχώς ακόμα διατηρεί την παράδοσή μας... Δεν είναι και λίγο αυτό,, επαναλαμβάνω σε μία χώρα , που κλυδωνίζεται ,παραπατά κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητα , την κληρονομιά της και κυρίως την ψυχή της... Οπότε, ας μου επιτραπεί μια λαικη έκφραση"ας μη μιζεριάζουμε"για τις υποτροφίες και τις σπουδές των Επισκόπων,,,Τώρα, αν υπάρχει ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων, αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα, δεν βιάζομαι ούτε να συμφωνήσω ,ούτε να διαφωνήσω, γιατί εύκολη η κριτική αλλά πρέπει να είσαι βαθύς γνώστης της κάθε Ενορίας και όχι επιπόλαιος κριτής, αλλά και έτσι να είναι δεν μου κάνει εντύπωση , μια και το να είσαι έμπρακτα πραγματικός μα πραγματικός χριστιανός, και να ακολουθείς κατά γράμμα τις εντολές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δεν είναι του κόσμου τούτου... ""Πολλοί οι κλητοί αλλά λίγοι οι εκλεκτοί""" και το να είσαι ταπεινός {γιατί από εκεί ξεκινά το πρόβλημα}είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα σ αυτή τη ζωή....

3

Μα τι λέει ο Χριστιανός ,Χριστουγεννιάτικα ; _Πες Χριστιανέ μου Αρχιμανδρίτη αυτά που πιστεύεις και πρέπει να διδάσκεις στους Πιστούς της Χριστιανικής Θρησκείας και να τους αναθερμάνεις την Πίστη τους για τον Γεννηθέντα για την σωτηρίαν του Κόσμου Χριστόν ! Ούτε λέξη γιατί άραγε ; Έλεος !

4

Πιο λίγα να λέτε, πανοσιολώτατε,γιατί μπορεί να γίνετε και σεις Δεσπότης.Εκτός και εάν σας το αποκλείσει, οπότε δικαία η οργή και η κρίσις σας.