ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ – Ιστορικό και σπάνιο γεγονός συνέβη στην Ωκεανία, όπου Ορθόδοξοι Αρχιερείς δύο πρώην σχισματικών Εκκλησιών, συλλειτούργησαν για πρώτη φορά, μετά τις αναγνωρίσεις των Εκκλησιών τους, στην εορτή του Αγ. Δημητρίου στις 8-11-2023 {26 Οκτωβρίου με το Π.Η. που ακολουθούν Μόσχα και Σκόπια}, μετά από δεκάδες χρόνια απομόνωσης.

Πρόκειται για την Υπερόρια ROCOR (Russian Orthodox Church Outside Russia – Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας) και την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος – Ιουστινιανής Πρώτης. Η μεν ROCOR αποκαταστάθηκε στην κανονικότητα με την “Πράξη Κανονικής Κοινωνίας” από το Πατριαρχείο Μόσχας στις 17 Μαΐου 2007. (*) Η δε Αχρίδα αναγνωρίστηκε, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9/05/2022 ως κανονική Εκκλησία στους κόλπους της Ορθοδοξίας και ακολούθησε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16-Ο5-2022.

(*) Η “Πράξη Αποκατάστασης” έγινε με κάθε επισημότητα στην Μόσχα, (εδώ το ανακοινωθέν του KREMLINOΥ: en.kremlin.ru/d/39556 ). Την υπέγραψε ο τότε Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β’ και ο Πρώτος Ιεράρχης της ROCOR Μητροπολίτης κ.Λαύρος, επί τη παρουσία του Προέδρου Πούτιν.

Το αρχιερατικό συλλείτουργο έγινε στον πανηγυρίζοντα {Διασποράς Αχρίδος} ενοριακό ναό, του Αγ. Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη Δημητρίου (dimitrij-solunski) του Θεσσαλονικέως, στην πόλη Γουόλονγκονγκ (296 χιλ. κατ.), στη Νέα Νότια Ουαλία Αυστραλίας, 68 χιλιόμετρα νότια του Σίδνεϊ. Προσκληθείς, από τον μητροπολίτη Δεβρών (Debar και Kičevo) κ. Τιμόθεο, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος-Justiniana Prima, με την ιδιότητα του τοποτηρητή της νεοσυσταθείσας, σχετικά προσφάτως, Μητροπόλεως Αυστραλίας και Σίδνεϊ, προσήλθε και συν-ιερούργησε ο θεοφ/τος Επίσκοπος Σίδνεϊ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ.Γεώργιος της ROCOR. Τους συμπαραστάθηκαν οι ιερείς Νικόλαος, Γαβριήλ, Ναούμ, Κλήμης, Ροβέρτος και ο διάκος Νικόλαος εκ μέρους του κ.Τιμοθέου και ο π.Αγάπιος με τον διάκο Μαρτίνο του επισκόπου Γεωργίου.

Σε μια μεγάλη πράξη αγάπης και για να εμπλουτίσει την πανηγυρική χαρά, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γεώργιος δώρισε στην ενορία μερίδα από τα ιερά λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. Την λειψανοθήκη, με μεγαλοπρεπή πανηγυρικό τρόπο, υποδέχτηκε στο προαύλιο του ναού ο Μητροπολίτης Τιμόθεος μαζί με πλήθος πιστών. Σε ένδειξη βαθιάς ευγνωμοσύνης, ο κ. Τιμόθεος δώρισε στον κ. Γεώργιο μια εικόνα της Παναγίας, ευχαριστώντας τον για αυτή την πράξη αγάπης και την συμμετοχή του στον πατροπαράδοτο εορτασμό. <<Ιδιαιτέρως χαιρόμαστε για την πραγματικά πανηγυρική ημέρα για τον ιερό μας ναό, επειδή έγινε η πατρίδα μέρους των λειψάνων του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης>> και τελειώνοντας τον παρακάλεσε, να προσευχηθεί για τους ορθόδοξους πιστούς της πατρίδας του. Επίσης ο πρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου κ. Στεφανόφσκι δώρισε στον Επίσκοπο Γεώργιο χειροποίητη εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου.

Ο Θεοφιλέστατος ανταποδίδων, δώρισε στον Σεβασμιώτατο έναν σταυρό ευλογίας, Ρωσικής τεχνοτροπίας, ευχαριστώντας τον για την φιλοξενία και την πρόσκληση να διακονήσει μαζί του. Σε ομιλία του προς τους πιστούς, ο κ.Γεώργιος εξομολογήθηκε για την προσωπική σημασία αυτής της γιορτινής ημέρας για τον ίδιο, καθώς στην εορτή του Αγίου Δημητρίου έγινε ορθόδοξος χριστιανός, πριν από πολλά χρόνια. << Και όπως λέγεται στην Εκκλησία, δεν υπάρχει σύμπτωση, παρά μόνο η πρόνοια του Θεού. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό που ζήσαμε αυτή τη μεγάλη εορταστική χαρά, τιμώντας το μαρτύριο του δούλου του Χριστού Αγίου Δημητρίου.>>

Η ROCOR, με Ημιαυτόνομο καθεστώς στο Πατριαρχείο Μόσχας, [κάπως όπως η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης με 9 ιεράρχες υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο], έχει 13 ιεράρχες. Στην δικαιοδοσία της υπάγονται περίπου 400 ενορίες, με ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια σε όλο τον κόσμο, ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Δυτική Ευρώπη. Εκτιμάται ότι τα μέλη της ξεπερνούν τα 400.000 άτομα.

Η Αυστραλιανή ειδησεογραφική τηλεόραση TV WINNEWS, εξήρε το γεγονός και παρουσίασε πλάνα των ιεροτελεσθέντων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.