Την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, τελέστηκε ιστορικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Μητροπολιτικό Ησυχαστήριο Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση στο Φτερικούδι.

Του Συλλείτουργου προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος συνιερουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Τους δύο αρχιερείς πλαισίωναν ο Προϊστάμενος του Ησυχαστηρίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο Οικονόμος Θεόφιλος, ο Ιερομόναχος Πορφύριος, οι Αρχιδιάκονοι Φοίβος και Ραφαήλ και οι Ιεροδιάκονοι Ελπίδιος, Αρσένιος, Αββακούμ και Γαβριήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ποιμενάρχης της των Ταμασέων Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ησαΐας.

Στο λόγο του ανέφερε οτι «τα δύο πρόσωπα της σημερινής παραβολής βρίσκονται στον ιερό χώρο του Ναού, για να προσευχηθούν. Από την πρώτη, όμως, στιγμή, γίνεται φανερό το βαθύτερο εσωτερικό περιεχόμενο της ψυχής τους. Ο Φαρισαίος δεν μπορεί να κρύψει την υπεροψία και την έπαρσή του. Στέκεται με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, στο μέσο του Ναού, ώστε να είναι ορατός από όλους κατά τη διάρκεια της προσευχής του. Κατακρίνει τους συνανθρώπους του, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί αμαρτωλούς, ευχαριστώντας τον Θεό, που δεν είναι όμοιος με αυτούς: «Ὀ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης. Αντίθετα, ο Τελώνης προσεύχεται με ταπείνωση. Ζητά με συντριβή καρδίας από τον Θεό να μην τον εγκαταλείψει, παρά την αμαρτωλότητά του, και να του παράσχει τη θεϊκή Του βοήθεια. Έχει συναίσθηση των πράξεών του, γνωρίζει ότι δεν είναι τέλειος και γι᾽ αυτό η προσευχή του γίνεται ένας αγώνας, για να κερδηθεί ο χαμένος δρόμος και για να έλθει ο Θεός βοηθός στις ατέλειες. Η θέρμη της προσευχής του, το αίσθημα της αυτογνωσίας, η αυτοκατάκριση, η ταπείνωση και η συντριβή, που επιδεικνύει, καταφέρνουν να ελκύσουν τη συγγνώμη του Θεού, την αγάπη Του, την κραταιά Του προστασία, και έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τη ζωή του Τελώνη, οδηγώντας τον, μέσα από τη μετάνοια, στην πραγματική δικαίωση ενώπιον του Θεού».

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Μόρφου.

«Το σημερινό συλλείτουργο, Άγιε αδελφέ, έρχεται να δηλώσει και να διαδηλώσει ενώπιον του Λαού του Θεού, ότι η εν Χριστώ αγάπη όλα τα καλύπτει και τα θεραπεύει, φτάνει να αντιμετωπίζουμε τον πλησίον μας με ταπείνωση και καλοπροαίρετη καρδιά και διάθεση. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τους κοινούς αγώνες όλων των Επισκόπων της Εκκλησίας της Κύπρου, έτσι ώστε το ποίμνιο που τους εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Θεός να μην παρασυρθεί από τους προβατόσχημους λύκους του κοσμοκράτορος του κόσμου τούτου, τουτέστιν του διαβόλου;».

«Ο Άγιος Αυξίβιος Σόλων και ο Άγιος Ηρακλείδιος Ταμασού, οι οποίοι μαζί με μια άλλη χορεία αποστολικών αγίων συνυπηρέτησαν ως οι πρώτοι επίσκοποί της νήσου μας υπό την καθοδήγηση του Αγίου Ηρακλειδίου».

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Ταμασού δώρησε εκ μέρους και της αδελφότητος και του ιδίου αλλά και του ποιμνίου του, χειροποίητο εγκόλπιο με την ένθρονο Κυρία Θεοτόκο, η οποία είναι η κοινή μητέρα και προστασία πάντων των χριστιανών, αλλά αποτελεί Ηγουμένη και Γερόντισσα όλων των Ορθοδόξων μοναχών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού για την ευκαιρία να συλλειτουργήσουν μαζί.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους Πατέρες του Ησυχαστηρίου για τη φιλοξενία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.