ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ.

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, και Δοξολογία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, εορτάστηκε η 103η Επέτειος της απελευθέρωσης και της οριστικής ενσωμάτωσης της περιοχής στην Ελλάδα.

Η 4η Οκτωβρίου του 1919, υπήρξε το σημαντικότερο χρονικό σημείο έναρξης της νεότερης ιστορίας της Θράκης, καθώς σήμανε το τέλος της δουλείας πεντέμισι αιώνων του ελληνισμού της περιοχής και την απαρχή της ελευθερίας του. Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης, σειρά είχαν η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη (14 Μαΐου 1920). Με την ένταξη της Θράκης στον ελληνικό κορμό ολοκληρώθηκε ο χάρτης της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον αγώνα του 1821.

Οι κάτοικοι της Ξάνθης, μαζί με τους μαθητές, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους πολιτιστικούς συλλόγους, κρατώντας σημαίες παρέλασαν με υπερηφάνεια λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης.

Δήμαρχος Ξάνθης: Παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή, μέσα σε πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς διακρίσεις

Πηγή: xanthi2

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης, υπογράμμισε: “Συμπληρώνονται 103 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου 1919 όταν η 9η Μεραρχία, υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Γεωργίου Λεοναρδόπουλου απελευθερώνει την Ξάνθη. Είναι μια ημερομηνία ορόσημο! Αρχή της Ελευθερίας για την Ξάνθη, αλλά σταδιακά για όλη τη Θράκη, που θα οδηγήσει τελικά και στην ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό“.

Αναφερόμενος στους ήρωες της Ξάνθης, τόνισε: “Τιμούμε τους προγόνους μας, που πολέμησαν, αγωνίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Τιμούμε τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες που μέσα σε αυτά τα 100 και πλέον χρόνια πορεύονται στον δρόμο της Ελευθερίας, παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή, μέσα σε πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς διακρίσεις. Όπως και σε όλη τη Θράκη“.

Ακόμη, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ατενίζουμε το μέλλον με ευθύνη και αισιοδοξία: “Οι Έλληνες έχουμε την υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε… Αλλά κυρίως να προχωρούμε! Διασφαλίζοντας αλώβητο και αδιαπραγμάτευτο το αγαθό της Ελευθερίας! Έχοντας ομόνοια, πίστη και αποφασιστικότητα! Ατενίζοντας το μέλλον με ευθύνη και αισιοδοξία! Χρόνια Πολλά συμπολίτες μου – Χρόνια Πολλά Ξάνθη μας!“.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.