Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 14 Μαΐου 2022, επί την ιερά Μνήμη του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου του θαυματουργού, στον ευμεγέθη και περικαλλή πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Η κατεξοχήν προσφυγική και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τούμπας εορτάζει με κάθε λαμπρότητα και τιμή τον προστάτη της κεντρικής Ενορίας, συμμετέχοντας τόσο στις Ιερές Ακολουθίες, όσο και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φέτος είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Εκατοντάδες ευσεβείς πιστοί προσήλθαν και σήμερα, όπως και χθες, στον Ναό του Αγίου Θεράποντα να προσκυνήσουν την Ιερή του Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του και να λάβουν την ευλογία του, καταθέτοντας τον σεβασμό και την αγάπη τους.

Της λαμπρής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, τους οποίους πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Ναού Παν. Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως.

Στις ευλογημένες στιγμές της Ευχαριστιακής Συνάξεως προστέθηκε και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Δωροθέου Τσαλουχίδη από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη.

Ο π. Δωρόθεος διακονούσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Απηύθυνε πατρικές νουθεσίες στον νέο Πρεσβύτερο, καλώντας τον να έχει φόβο Θεού ώστε να δοξάσει το πάντιμο Όνομά Του αλλά και τον ευλογημένο Λαό Του!

Από σήμερα, τόνισε χαρακτηριστικά, αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη του μεγίστου υπουργήματος της Ιερωσύνης και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη και αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό να πορευτεί για την ευθυνοφόρα αποστολή του.

Από την πλευρά του ο νέος Πρεσβύτερος μέσα σε συγκινησιακό κλίμα εξέφρασε τα συναισθήματά του για την μοναδική αυτή στιγμή, την προσωπική του Πεντηκοστή και ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τόσο τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο για την πατρική του αγάπη και υποστήριξη, όσο και τους Πατέρες Παν. Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, Φώτιο Ζαρζαβατσάκη, Βαρνάβα Γιάγκου, Δημήτριο Τζιαφά και Θεωνά Πλιάντη για την πνευματική τους μέριμνα και καθοδήγηση τους καθώς και την οικογένειά του.

Προ της απολύσεως μάλιστα, ο Παναγιωτάτος τον προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη αναφωνόντας με χαρά “Άξιος!” μαζί με το πυκνό εκκλησίασμα.

Στο τέλος, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ιάκωβος, ευχαρίστησε καθηκόντως τον Παναγιωτάτο και τους δύο Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία, όλους όσοι εκοπίασαν για την διοργάνωση της πανηγύρεως καθώς τον Λαό που προσήλθε μαζικά για τον εορτασμό του θαυματουργού Αγίου Θεράποντα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.