Στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου (στην περιοχή Κάθοδος του Αγ. Ανδρέα), έδρα πλέον του ανασυσταθέντος Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία έγινε σήμερα, Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 (ημέρα μνήμης του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, με το ιουλιανό ημερολόγιο) Αρχιερατικό Συλλείτουργο με Αγιασμό επί τη αποκαταστάσει και επαναλειτουργία του ιστορικού Ναού, μάλιστα δε, δύο χρόνια μετά την Ενωτική Σύνοδο και τη γέννηση της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Βλέπετε αυτά τα βουνά; Σε αυτά τα βουνά η χάρη του Θεού θα λάμψει και θα υπάρχει μεγάλη πόλη και πολλές εκκλησίες θα υψωθούν από τον Θεό”, είπε ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, όταν -κατά την παράδοση- βρέθηκε επιτόπου και αντίκρισε τους απότομους λόφους του Δνείπερου, προλέγοντας έτσι το μέλλον του Κιέβου.
Ο Απόστολος Ανδρέας ανέβηκε σε αυτά τα βουνά και προσευχήθηκε στον Θεό. Ήταν σε αυτό τον λόφο τον Σεπτέμβριο του 1744, όπου ανηγέρθη Ναός προς τιμήν του Πρωτοκλήτου. Και σήμερα, 13.12.2020, ανήμερα του Αγίου Ανδρέου, τιμήθηκε λειτουργικά-λατρευτικά η μνήμη του, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιβ και Νιζίν κ. Ευστρατίου (Ζόρια) και του Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ (Anishchenko), διακονούντος δε του Πατριαρχικού Διακόνου π. Ιακώβου (Krochak).

Παρόντες ήταν και ο πρωτεργάτης της Αυτοκεφαλίας, πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πιέτρο Ποροσένκο με τη σύζυγό του και ευάριθμοι κρατικοί παράγοντες της χώρας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.