Η Ιερά μνήμη του Προφήτου Μωυσέως του Θεόπτου εορτάσθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στον μοναδικό ανά την Ελλάδα Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι του Προφήτου Μωυσέως στην Τραγάνα Λοκρίδος και κοσμεί το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά.

Τον φετινό εορτασμό ελάμπρυνε με την παρουσία του, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη συμπροσευχόμενος από του παραθρονίου και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, κ. Δαμιανός, Ηγούμενος της Παλαιφάτου και Ιστορικής Ιεράς Μονής της αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου όρους Σινά, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Αταλάντης.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του κ. Ιγνατίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Κοντακτσής, Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος, Ιερείς της περιοχής, ο Αρχιδιάκονος π. Ιωήλ Ποδαρόπουλος και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ευλόγησε τους άρτους και ακολούθως προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό εκφράζοντας τον σεβασμό του και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση ευχόμενος υγεία, μακροημέρευση και την από Θεού δύναμη στο δύσκολο έργο του.

« Ο Θεός σας έδωκε Σεβασμιώτατε την χάρη να είστε ο αναγεννητής της Ιστορικής και μοναδικής στην Ορθοδοξία και στον κόσμο Ιεράς Μονής αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, της οποίας διασώσατε τον πλούτο και την παρουσία της και συνεχίζετε να διαφυλάττετε. Ως άλλος Μωυσής εμπιστευθήκατε απόλυτα την ζωή σας στα χέρια του Θεού, ως Μωυσής πορευθήκατε και ποτέ δεν απελπιστήκατε ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της Μονής, εν τούτοις πάντοτε είστε νικητής, διότι όποιος εμπιστεύεται την ζωή του στα χέρια του Θεού, Αυτός λύνει τα προβλήματα και Αυτός δίδει την λύση. Σας ευγνωμονούμε και αιτούμεθα τις ευχές σας. Γι’ εμάς αλλά και για εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους είστε οδηγός που μας καθοδηγείτε και μας εμπνέεται και ευχόμαστε να ζήσετε ακόμη πολλά έτη για να συνεχιστεί αυτή η μακραίωνη παράδοση της διαφυλάξεως και παρουσίας της Μονής. Όσο αν αφορά αυτή την Ακρόπολη, θαυμάζω το έργο σας και την αποφασιστικότητά σας. Η επιλογή του τόπου είναι μοναδική και πλέον αποτελεί την Ακρόπολη όλης της περιοχής και χαίρω, διότι μου εδόθη η ευκαιρία να το γνωρίσω από κοντά. Το έργο σας αυτό είναι μια δική σας σφραγίδα, μια μακραίωνη σφραγίδα που σφραγίζει την ζωή των κατοίκων και τις επόμενες γενιές. Εύχομαι το σπουδαίο αυτό έργο σας να ολοκληρωθεί σύντομα και το όνειρο σας να γίνει πραγματικότητα. Σας εύχομαι να έχετε υγεία και σας ευχαριστώ που στο σύντομο διάστημα της Τοποτηρητείας με προσκαλέσατε».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός αντιφώνησε τον λόγο του κ. Ιγνατίου εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες δια την ευλογητή παρουσία του στην Πανήγυρη ευχόμενος δεόντως και δι’ ολίγον παρουσίασε την πορεία και εξέλιξη των εργασιών που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα, αλλά και την μεγάλη σημασία που έχει η κατασκευή του Ιδρύματος αυτού, το οποίο διαφυλάττει, περιφρουρεί και σώζει την πνευματική και πολιτισμική μακρόχρονη πορεία της Ιστορικής Μονής Σινά. .

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, επί τη συμπληρώσει σήμερα ακριβώς τεσσαράκοντα ημερών από της αιφνιδίου αναχωρήσεως του για την Ουράνιο Βασιλεία.

Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος της Μονής του όρους Σινά εδόθη εόρτιο κέρασμα προς όλους στο Αρχονταρίκι, το οποίο ευρίσκεται στο Ισόγειο του Ναού

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστη μεταξύ των πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζακεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.