Ι.Μ. ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, την Κυριακή ΙΔ´ Λουκά 23 Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα, πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα των μακαριστών Ιωάννου Σαρικλάκη, Βασιλείου Φελούκα και Πελαγίας Καψούλιου (τεσσαρακονθήμερα) και Μάρκου Γαλυμιτάκη (εννεαήμερο).
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας του τυφλού στην Ιεριχώ:

«Ο τυφλός ζητιάνος, απογοητευμένος προφανώς από τους ανθρώπους, ρώτησε και μόλις έμαθε ότι περνάει ο Ιησούς ο Ναζωραίος, έτρεξε χωρίς δεύτερη σκέψη και με δυνατή φωνή ζήτησε να τον ελεήσει. Ἰησοῦ υἱέ Δαυίδ, ἐλέησόν με. Παρήκουσε και παρέκαμψε, όμως, και τους ανθρώπους που τον απέτρεπαν να πλησιάσει τον Σωτήρα Χριστό και του έλεγαν να σιωπήσει. Εκείνος με πιο δυνατή φωνή ζήτησε το έλεος του Κυρίου.

Και ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων Κύριος τον ρώτησε τι επιθυμεί, για να καταλάβει ο κόσμος ότι ο πεινασμένος και τυφλός ζητιάνος, δεν ήθελε αυτήν τη φορά ελεημοσύνη, αλλά το φως και τη θεραπεία του. Εκείνος αναγνώρισε την θεότητα του Ιησού και χωρίς περιστροφές, χωρίς δεύτερες σκέψεις, με πίστη ζήτησε το φως του, ἵνα ἀναβλέψω απάντησε.

Και ο Κύριος αμέσως τον θεράπευσε και του χάρισε το φως των ματιών του που είχε στερηθεί. Ἀνάβλεψον· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε, τον διέταξε ο Κύριος. Και αμέσως είδε το φως του και ακολούθησε τον Χριστό δοξάζοντας τον Θεό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

“Ας μιμηθούμε και εμείς τον θεραπευμένο τυφλό στην πίστη και ας προσπαθήσουμε, όπως ο τυφλός να νοιώσουμε τον Θεό στη ζωή μας, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε. Ας μην υπακούμε στα εμπόδια που μας δυσκολεύουν να πλησιάσουμε τον Κύριο, όπως είναι ο παλαιός εαυτός μας, τα πάθη και οι αδυναμίες μας, οι σχέσεις μας με ανθρώπους και περιβάλλοντα αρνητικά, το δέσιμό μας με τα υλικά αγαθά και η ματαιοδοξία μας. Ας έλθουμε σε ρήξη με όλα αυτά και ας ζητήσουμε από τον Κύριο να θεραπεύσει τα μάτια της ψυχής μας για να αποκτήσουμε την όντως ζωή. Ας αγαπήσουμε μόνο τον Δημιουργό μας Κύριο, ο οποίος όταν όλοι μάς εγκαταλείπουν αυτός μόνος παραμένει σταθερά κοντά μας και μάς αγαπά πολύ”, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης και οι Διάκονοι Τίτος Ματαλλιωτάκης και Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί, ανάμεσά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.