Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Νικοπόλεως του Δήμου Παύλου Μελά, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως π. Ιάκωβο Κανάκη και τους πατέρες του Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ΄ όλης της καρδίας σου και εξ’ όλης της ψυχής σου και εξ’ όλης της ισχύος σου και εξ’ όλης της διανοίας σου», και «τον πλησίον σου ως εαυτόν», παλιά εντολή του ιουδαϊκού νόμου. «Ποιος είναι όμως άραγε αυτός ο πλησίον;» διερωτήθηκε, για να επισημάνει ότι για τους Ιουδαίους είναι ένας στενός κύκλος και πέρα από αυτόν όλοι οι υπόλοιποι είναι εχθροί. Ωστόσο, σύμφωνα με την η΄ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστού Λουκά, ο Χριστός έρχεται να μας φανερώσει ποιος είναι αυτός ο πλησίον. Ο Ιερέας, όπως μας τον παρουσιάζει, φοβούμενος για την ασφάλεια του, τον αφήνει χωρίς να του δώσει σημασία, το ίδιο και ο λευΐτης, που δεν κατανοεί επίσης το πνεύμα του νόμου. Η ανατροπή δε, έρχεται από έναν αλλοεθνή, έναν ετερόδοξο. Ο Σαμαρείτης νικάει τον φόβο και περιποιείται τον πληγωμένο, ενώ στη συνέχεια τον ανεβάζει στο ζώο του και τον πηγαίνει σε ένα πανδοχείο για να τον φροντίσει, έχοντας στο νου του κατά την επιστροφή του να δει την πορεία της υγείας του».

«Ο Χριστός», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, «ανατρέπει τα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας πως “σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει” και ότι καταργεί τα τείχη. Δεν ήταν εύκολο την εποχή εκείνη να κάνει κάποιος αυτό που έκανε ο Σαμαρείτης, άλλα αυτό είναι το ζητούμενο και σήμερα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε όρια, ζούμε στην κόλαση του εαυτού μας, στη μοναξιά του εγωισμού μας, στη φυλακή της ψυχής μας, βάζουμε ένα τείχος που δεν μας αφήνει να αγαπήσουμε, μα ούτε και να αγαπηθούμε, κλεισμένοι στα είδωλα των ατομικών κεκτημένων δικαιωμάτων μας, αρνούμενοι να νικήσουμε τον φόβο. Η αγάπη όμως νικά τον θάνατο. Ζωντανό παράδειγμα ο Χριστός, ο οποίος, προδομένος και λαβωμένος, παραιτείται από κάθε είδους δικαιώματα και πεθαίνει για να ζήσουν οι άλλοι». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αναρωτήθηκε αν «όλοι εμείς είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε τα δικαιώματα μας και να πεθάνουμε αγαπητικά για να γεννηθεί η Ανάσταση;» και συμπλήρωσε: «Η αγάπη έχει συγκεκριμένα γνωρίσματα, η αγάπη που δεν κοστίζει είναι νόθα. Πόσοι από εμάς είμαστε έτοιμοι να σκύψουμε και να φροντίσουμε τον πληγωμένο; Ποιος πεθαίνει για να ζήσει ο άλλος; Κόλαση είναι η απουσία της αγάπης. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο παράδεισο, τουλάχιστον ας μην τον κάνουμε κόλαση», υπογράμμισε, για να καταλήξει: «Το Ευαγγέλιο είναι το κριτήριο και το μέτρο για τον καθένα από εμάς. Αυτές οι φτωχογειτονιές έκαναν το θαύμα, καθώς μέσα στις κατακόμβες ιερουργείται το μυστήριο της αγάπης και οι φτωχοί ταΐζουν τους φτωχότερους. Ένας στρατός αγάπης αφουγκράζεται τον πόνο του αναγκεμένου και με μια ποδιά, «λεντίω ζωννύμενοι», καθημερινά αγωνίζονται για να μην μείνει κανένας άνθρωπος πεινασμένος και να κρατήσουν ψηλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε πνευματικό τον νέο Προϊστάμενο του Ναού π. Θεόδωρο Μαστορέκα, στον οποίο ευχήθηκε να κάνει την ανατροπή, όπως ο καλός Σαμαρείτης, και να σκύψει σε κάθε πρόβλημα που θα κληθεί να διεκπεραιώσει και στις ανάγκες των ανθρώπων. Άλλωστε, όπως ανέφερε, όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τις οικογενειακές και τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, δεν έβαλε ποτέ σε δεύτερη μοίρα τα ιερατικά του καθήκοντα και σε κάθε περίσταση ήταν παρών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.