Με ξεχωριστή λαμπρότητα πανηγύρισε την Πέπμτη 21 Μαΐου 2020, εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της πόλεως Σητείας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα πολλά χαρίσματα, την προσωπικότητα και τη μεγάλη προσφορά του πρώην ειδωλολάτρη και μετέπειτα Αγίου Κων/νου στην παύση των διωγμών του Χριστιανισμού και την κατοχύρωση της θρησκευτικής ανεξιθρησκείας και ελευθερίας με το Διάταγμα των Μεδιολάνων τό 313 μ.Χ. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Μέγας Κων/νος ήταν ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας και σκεύος εκλογής του Θεού, όπως ο Απόστολος Παύλος, αφού έλαβε την κλήση «ουκ εξ ανθρώπων» και προηγήθηκε η μεταστροφή του με το όραμα του σημείου του Σταυρού και την επιγραφή «Εν τούτω Νίκα», που έγινε το λάβαρο και η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Επίσης, μίλησε για τα πολλά ιεραποστολικά έργα της Αγίας Ελένης και κυρίως για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους και για την ανοικοδόμηση περίλαμπρων ναών, όπως του Ναού της Αναστάσεως. Ακόμα, αναφέρθηκε στη σύγχρονη πραγματικότητα και στην πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι από ολη αυτή τη δοκιμασία ο άνθρωπος θα βγει κερδισμένος αν συνειδοτοποιήσει το πόσο πεπερασμένος και εύθραυστος είναι και ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την Χάρη του Θεού, αρκεί να υπάρχει η ακράδαντη πίστη μας σ’ Αυτόν, ότι θα δώσει τη διέξοδο στην παγκόσμια αυτή δοκιμασία.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε την σκέπη, τη βοήθεια και τις πρεσβείες των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και ιδιαιτέρως σε όσους και όσες φέρουν το όνομά τους.

Στην πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως και παρέστησαν πολλοί πιστοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.