Σε χωριό βοσκοποιμένων, το όμορφο Παλαιοχώρι, το οποίο ευρίσκεται στο οροπέδιο της Δίβρης σε υψόμετρο800 μέτρων, ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή13 Αυγούστου, προ της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

Ο Ποιμενάρχης συνοδευόμενος από τους Διακόνους του π. Ευστάθιο και π. Δημήτριο, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατόπιν προσκλήσεως των ευσεβών πιστών, καταγομένων από το χωρίο, δίνοντας τους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα αντάμωμα, απάνταχού των Παλιαοχωριτών.

Στην Θεία Λειτουργία προσήλθαν πολλοί πιστοί, οι οποίοι συμμετείχαν και παρακαλουθούσαν με μεγάλη ευλάβεια και συγκίνηση καθώς εβίωναν συναισθήματα και ενθυμήσεις από τα παιδικά τους χρόνια και την ζωή τους στο χωριό. Έψαλλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Παλιούρας με την συμμετοχή του Ιεροψάλτου του χωριού Δίβρη κ. Γεωργίου Τσαλαφούτα.

Με αφορμή την ακουσθείσα ευαγγελική περικοπή της ιάσεως από τον Κύριο του σεληνιαζομένου νέου, ο Ποιμενάρχης ωμίλησε στους πιστούς περί της δυνατής και αληθινής πίστεως που πρέπει να έχει κάθε χριστιανός άνθρωπος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η πίστης είναι απαραίτητο στοιχείο για την ζωή μας και ενισχύεται με την προσευχή και την νηστεία. Η νηστεία ανεβάζει τον άνθρωπο πνευματικά και η προσεχή τον ενώνει με τον Θεό. Έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Θεό και τότε ο Θεός δίδει ότι του ζητήσουμε. Ο Διάβολος προσβάλλει την πίστη μας με πονηρούς λογισμούς αμφιβολιών.

Όταν ο άνθρωπος αγωνίζεται κατά των αμφιβολιών και της απιστίας, πλησιάζει τον Θεό. Ο Θεός κατανοείται αδελφοί μου μόνο με την πίστη.

Αυτό που κάνατε σήμερα είναι απόδειξη πίστεως και σας συγχαίρω που ήρθατε στο έρημο πλέον χωριό σας και κάνετε αυτό το αντάμωμα εν τη Εκκλησία και έρχεστε σε επαφή με την παράδοση και με τα άγια χώματα αυτά. Τα χώματα μας είναι άγια γιατί είναι ποτισμένα με δάκρυα και ιδρώτα από τους απλούς προγόνους μας, οι οποίοι δεν είχαν διαστραφεί από τις τηλεοράσεις και τον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Να μην αποκοπείτε από τα άγια χώματά σας, σε όποιο μέρος της γης κι’ αν πηγαίνουν οι Έλληνες, ποθούν την ευλογημένη μας Πατρίδα, το «νόστιμον ήμαρ» είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων. Να μείνουμε αμετακίνητοι στις χριστιανικές ελληνικές παραδόσεις μας, διότι μόνο αυτές έχουν αξία. Εμείς οι Έλληνες είμαστε εκ καταγωγής ένα με τον Θεό. Σε όλα τα μέρη της Πατρίδος μας υπάρχουν πιστοί άνθρωποι και όσο και να θέλουν μερικοί να ξεριζώσουν την πίστη μας θα κουραστούν αδίκως, διότι ο Έλληνας δεν πρόκειται να αλλάξει τα πιστεύω του.

Σήμερα αισθανθήκαμε όλοι πνευματική χαρά, την οποία εύχομαι να την έχετε πάντοτε στη ζωή σας. Καλή Παναγιά».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι ευσεβείς κυρίες από το χωριό είχαν ετοιμάσει πλούσια νηστίσιμα εδέσματα, τα οποία προσέφεραν σε όλους στο δροσερό προαύλιο του Ναού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.