Την Κυριακή ΙΔ´ Λουκά, 3 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, όπου στο τέλος τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Νικάνδρου Δερμιτζάκη, καθηγητού μαθηματικού και Γυμνασιάρχου.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ανέλυσε το θαύμα της θεραπείας του τυφλού στην Ιεριχώ από τον Κύριο Ιησού Χριστό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο Παντογνώστης και Παντεπόπτης Κύριος, ο ετάζων καρδίας και νεφρούς των ανθρώπων, γνώριζε ότι ο επαίτης τυφλός που δυνατά τού φώναζε «Ιησού υιέ Δαβίδ, ελέησόν με», είχε βαθιά και ακλόνητη πίστη. Γνώριζε ότι δεν αμφιταλαντευόταν εσωτερικά για το αν ο Ιησούς θα τον θεραπεύσει. Γιαυτό και παρά τις επιτιμίες των ανθρώπων να σιωπήσει, εκείνος με δυνατότερη φωνή κραύγαζε, «Υιέ Δαβίδ, ελέησόν με». Ο Κύριος ευθέως τον ρωτά τι θέλεις να σού κάνω. Και εκείνος με σιγουριά απάντησε, «ίνα αναβλέψω». Και ο Χριστός χωρίς να ανοίξει διάλογο μαζί του, χωρίς κάν να τον ρωτήσει αν πιστεύει, του λέει με την εξουσία τη θεϊκή· «Ανάβλεψον· η πίστις σου σέσωκέ σε». Και παραχρήμα ανέβλεψε. Και του χάρισε το φως των οφθαλμών του. Διείδε την πίστη του και του χάρισε την ίαση. Και ο ιαθείς τυφλός δεν επιδεικνύει αχαριστία και αγνωμοσύνη στον Χριστό, αλλά η ευαίσθητη και λεπτή ψυχή του τον ακολουθεί και δοξάζει τον Θεό, όπως και όλος ο κόσμος. Ας παρακαλέσουμε τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Κύριο να μας χαρίζει την ψυχοσωματική υγεία και το φως των πνευματικών μας οφθαλμών και να προσπαθούμε πάντοτε να τον αισθανόμαστε συνοδοιπόρο και συναντιλήπτορα στη ζωή μας, όσα εμπόδια και αν συναντάμε, κατέληξε ο Σεβ.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, ο Αιδεσ. Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί καθηγητές συνάδελφοι του μακαριστού Νίκανδρου Δερμιτζάκη

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.