Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Νικολάου Δοργιάκη, πατέρα του Πασιολ. Αρχιμ. Φιλοθέου Δοργιάκη και επί σειρά ετών Εκκλησιαστικού Συμβούλου και συνεργάτου της Τοπικής Εκκλησίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον χρυσό κανόνα της ηθικής, όπως χαρακτηρίζεται από την πατερική Γραμματεία, πρώτη φράσηητου σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος της Κυριακής Β´Λουκά, που αποτελεί μέρος από την επί του Όρους ομιλία του Χριστού. Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, με τον ίδιο τρόπο πρέπει και εσείς να συμπεριφέρεστε σ᾽ αυτούς.

Τα λόγια αυτά του Κυρίου μας προϋποθέτουν σύγκρουση με τη λογική, σπάσιμο των καθιερωμένων δεσμών και αποτίναξη της κοσμικής αντίληψης, που επιθυμεί ανταπόδοση στο καλό και το κακό και κοσμική δικαιοσύνη. Στον κανόνα αυτό βρίσκεται η πεμπτουσία της ηθικής διδασκαλίας του Θεανθρώπου. Κατά τα πρότυπα των Αγίων μας και εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε στον οικτίρμονα και φιλάνθρωπο Θεό. Να μυηθούμε στην άμετρη αγάπη του για τον άνθρωπο, να επιδεικνύουμε μεγαλοψυχία και αγάπη προς όλους, ακόμη και στους εχθρούς μας και σε όσους μας έχουν βλάψει, να είμαστε γενναιόδωροι και ευσπλαγχνικοί, για να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας των ουρανών, κατέληξε ο Σεβ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.