Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την κυριώνυμη ημέρα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε την αρτοκλασία και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στους Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειο τον Μεγάλο, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, και βρίσκεται κάτω από τον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις εμπνευσμένες τιμώμενες προσωπικότητες, που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για την Παιδεία ‘’φωτεινό πνευματικό φάρο’’.

Ιδιαίτερα στάθηκε σε κάποιους χαρακτηριστικούς στίχους του Δοξαστικού των αποστίχων του πανηγυρικού Εσπερινού, τους οποίους ανέλυσε, αφού περιγράφουν με γλαφυρότητα το έργο και την προσωπικότητα των Τριών Ιεραρχών.

Οι στίχοι αναφέρουν τα εξής: ‘’… συνελθόντες εὐφημήσωμεν∙ οἱ φιλόσοφοι τοὺς σοφούς, οἱ Ἱερεῖς τοὺς ποιμένας, οἱ ἁμαρτωλοὶ τοὺς προστάτας, οἱ πένητες τοὺς πλουτιστάς, οἱ ἐν θλίψεσι τοὺς παραμυθοῦντας, τοὺς συνοδίτας οἱ ὁδοιπόροι, οἱ ἐν θαλάσσῃ τοὺς κυβερνήτας, οἱ πάντες τοὺς πανταχοῦ θερμῶς προφθάνοντας, θείους Ἀρχιεράρχας, ἐγκωμιάζοντες οὕτως εἴπωμεν…’’

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος έκανε έκκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην χριστιανική ανατροφή των παιδιών, αφού, όπως τόνισε, οι γνώσεις από μόνες τους, χωρίς Θεό, δεν οδηγούν τον άνθρωπο στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και στην ουσιαστική μόρφωση.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.