Οι ιεράρχες καλούνται να εκλέξουν πέντε νέους μητροπολίτες σε Καστοριά, Κιλκίς, Λαγκαδά, Περιστέρι και Θήρα – Όσοι έχουν βλέψεις για τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής, αλλά βέβαια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετρούν δυνάμεις.

Έπειτα από πολύ καιρό στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι προγραμματισμένη από σήμερα έως την Παρασκευή – στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης και όχι στη Μονή Πετράκη, προφανώς για λόγους άνεσης χώρου – θα διεξαχθεί ένα πολύ γερό «κρας τεστ» συσχετισμού δυνάμεων, επιρροής, ανταγωνισμού, με προβολή πάντα στην «επόμενη μέρα» του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου όταν αυτή βέβαια ξεκινήσει.

Ιντριγκες, πάθη, αντιπάθειες, ομάδες, ανέκαθεν υπήρχαν στους κόλπους της Ιεραρχίας. Τώρα όμως σ’ αυτή τη Σύνοδο οι ιεράρχες καλούνται να εκλέξουν πέντε νέους μητροπολίτες στις μητροπόλεις Καστοριάς, Κιλκισίου, Λαγκαδά, Περιστερίου και Θήρας. Είναι λοιπόν επόμενο όλοι, κυρίως όσοι έχουν βλέψεις για τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής, αλλά βέβαια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, να επιδιώκουν να μετρήσουν δυνάμεις. Εχει προηγηθεί εξάλλου μία μακρά περίοδος πανδημίας που επηρέασε σε πολλά επίπεδα την Εκκλησία.

Αρκετοί ιεράρχες μάλιστα, με αφορμή τους χειρισμούς της Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου στο θέμα του κορωνοϊού, βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν το πρόσωπό του, να ασκήσουν αντιπολίτευση. Και τώρα θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποτυπωθεί ένας κλυδωνισμός στην Αρχιεπισκοπή προωθώντας δικούς τους υποψηφίους απέναντι στους εκλεκτούς του Ιερώνυμου.

Επτά διαφορετικές εισηγήσεις, ανάμεσά τους και μία για την πανδημία, θα περιλαμβάνει η Ιεραρχία αλλά όλα τα βλέμματα των ιεραρχών – και όχι μόνο – όπως είναι πρόδηλο είναι στραμμένα στην Παρασκευή, την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις πέντε μητροπόλεις. Υπάρχουν μητροπόλεις όπως αυτή της Θήρας, όπου το τοπίο είναι εντελώς καθαρό και δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης, επιλογή του Αρχιεπισκόπου, είναι ο δεύτερος παλαιότερος κληρικός στην Ιερά Σύνοδο, εισηγητής της Αρχιγραμματείας και εκτιμάται ότι θα εκλεγεί παμψηφεί.

Στα «χαρακώματα»
Για τις εκλογές στις υπόλοιπες μητροπόλεις όμως εδώ και ημέρες διεξάγεται μία «ιερή» μάχη χαρακωμάτων κυρίως στο παρασκήνιο. Με τηλεφωνήματα, υποσχέσεις, πιέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους δυνατούς «παίκτες» της Ιεραρχίας που προεξοφλείται ότι θα παίξουν οπωσδήποτε ρόλο σε μία μελλοντική αρχιεπισκοπική εκλογή, όπως ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, έχουν δραστηριοποιηθεί για τις εκλογές σ’ αυτές τις μητροπόλεις.

Στη μητρόπολη Λαγκαδά το αρχιεπισκοπικό χρίσμα φέρεται ότι έχει ο παλαιότερος κληρικός στην Ιερά Σύνοδο με εμπειρία από τρεις Αρχιεπισκόπους (Σεραφείμ, Χριστόδουλο, Ιερώνυμο), ο ικανότατος και χαμηλών τόνων αρχιμανδρίτης του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Πλάτων Κρικρής. Απέναντι σ’ αυτόν όμως μερίδα χριστοδουλικών μητροπολιτών θέλουν τον μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο. Κι αυτό μολονότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης τους Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως θα μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση μιας μητρόπολης σε μελλοντικές εκλογές.

Φαβορί για να εκλεγεί στη μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου είναι ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης με θητεία στη Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας, που «έτρεξε» και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Στις διεργασίες για την εκλογή νέου μητροπολίτη Καστοριάς οι ίντριγκες, οι αντιπάθειες και οι ομαδοποιήσεις της Ιεραρχίας είναι εμφανείς στις έως τώρα παρασκηνιακές διεργασίες. Ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Ναυπάκτου Καλλίνικος Γεωργάτος φέρεται ότι είναι ο «εκλεκτός» του Αρχιεπισκόπου.

Μητροπολίτης όμως από τη Νότια Ελλάδα, που φέρεται ότι ενδιαφέρεται για τη «νέα σελίδα» στην Ιεραρχία, όταν βέβαια υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχει κάνει κινήσεις για να αναζωπυρωθούν αντιπάθειες που καταγράφονται από μερίδα ιεραρχών στο πρόσωπο του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου. Γι’ αυτόν τον λόγο φέρεται ότι προωθεί μία υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Κοζάνης Χριστοφόρου. Ακούγεται όμως και ένα τρίτο όνομα, ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Καστοριάς Νικόλαος Γιανουσσάς.

Μάχη στο Περιστέρι
Το αποκορύφωμα του «ιερού» Game of Thrones καταγράφεται όμως στη μητρόπολη Περιστερίου, όπου εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους εμπλοκή και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου είναι να γίνει πλήρωση της μητρόπολης με μετακίνηση άλλου μητροπολίτη (μεταθετό). Ομως η κατάσταση περιπλέκεται αν θα πρέπει να έρθει μητροπολίτης από τις λεγόμενες μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» (κυρίως της Βόρειας Ελλάδας) καθώς τότε απαιτείται και άδεια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το παρασκήνιο δεν σταματάει εδώ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες για την ισχυρή μητρόπολη φέρεται ότι έχει δραστηριοποιηθεί και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, που έχει εξάλλου καταγωγή από το Περιστέρι και σε μία ιδιότυπη συμμαχία με τον μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ φέρεται ότι προωθεί τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Νικολάου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.