«Να προσκαλέσουμε τον Κύριο στο σπίτι μας, στην δική μας Εκκλησία και θα έρθει κοντά μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ συγχοροστάτησε ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Μετά την περιφορά του Επιταφίου εντός του ιερού ναού ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως και πάλι απόψε «εμείς από τις Εκκλησίες μας και εσείς από τις κατ οίκον εκκλησίες θα ενώσουμε τις προσευχές μας και νοερά θα λιτανεύσουμε όλοι μαζί το σώμα του Κυρίου Ιησού Χριστού».

Επεσήμανε πως στις χθεσινές Ευαγγελικές περικοπές «ακούσαμε τον Κύριο σε μία εξομολόγηση προς όλους και προς τον καθένα από εμάς, να μας καλεί να αγαπάμε αλλήλους», ενώ διευκρίνισε ότι η λέξη αγάπη υπήρχε πάντοτε, αλλά ο Χριστός της έδωσε μία δική του έννοια, γι’ αυτό και ο ίδιος ο Κύριος εξηγεί στους μαθητές του ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από το δόσιμο της ψυχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της αμπέλου τονίζοντας πως κάθε κλήμα που δεν φέρνει καρπό κόβεται και καίγεται, ενώ το αγαθό κλήμα είναι ενωμένο με την άμπελο. «Εγώ είμαι η άμπελος και εσείς τα κλήματα, γι’ αυτό μείνετε σε μένα για να έχετε καρπό, είπε ο Κύριος, και κάλεσε τους ανθρώπους να μην φοβούνται. Φοβισμένοι και εμείς σήμερα πρέπει να ακούσουμε τις προσταγές του Κυρίου, ότι δεν θα μας αφήσει ορφανούς, πάλι θα είναι κοντά μας, πάλι θα είναι το στήριγμά μας και θα μας ενισχύσει» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κάνοντας αναφορά τις δυσκολίες που ζούμε αυτές τις ημέρες με την φονική πανδημία, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «είναι μία ευκαιρία αυτή η δυσκολία που παρουσιάστηκε σήμερα σε όλα τα πλάτη της γης, μέσα στο σπίτι μας, την κατ οίκον Εκκλησία να βαθύνουμε στον εαυτό μας και να βρούμε πώς αυτή η αγάπη καλλιεργείται πραγματικά και πώς εκδηλώνεται προς τα έξω».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο όρος κατ οίκον Εκκλησία, μας παραξένεψε λιγάκι και μας φάνηκε δύσκολος, αλλά στο διάβα της ζωής της Εκκλησίας συναντάμε κατ’ οίκον Εκκλησίες στις φυλακές, στους αγώνες του παλαιούς, αλλά και στους νεότερους

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην συνάντηση του Ιησού με τον Ζακχαίο και στην ομολογία του Κυρίου ότι σε αυτό το σπίτι έγινε Σωτηρία. «Στη δική μας την Εκκλησία, του δικού μας σπιτιού να προσκαλέσουμε τον Κύριο, να τον ζητήσουμε και θα έρθει κοντά μας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε, ούτε θα μάθουμε ποτέ τι είπε ο καθένας και τι ζήτησε, αλλά θα ξαναγίνει αυτό που είπε ο Κύριος στο σπίτι του Ζακχαίου: «Σήμερα στο σπίτι αυτό εγένετο Σωτηρία»».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.