Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους ιερείς να «σταθούν στο πλευρό του», κατά την ομιλία του, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Παρασκευή, με αφορμή το προσύμφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις κράτους — Εκκλησίας.

Κατά την ομιλία του, διάρκειας μιάμιση ώρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε τρεις προτάσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, να δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική ομάδα εργασίας από αρχιερείς που θα δουλέψουν με την πολιτεία για διαμόρφωση του νομοσχεδίου και τέλος να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση το ποσό που θα δίνει η πολιτεία για τη μισθοδοσία των ιερέων.

Αναλυτικότερα, απηύθυνε έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια και να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον κ. Τσίπρα. Για τη νομοπαρασκευαστική ομάδα εργασίας, πρότεινε να αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, ενώ ζήτησε το σχέδιο νόμου που θα διαμορφωθεί από κοινού με την πολιτεία, να τεθεί προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και πως συνεργάστηκε με τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο βήμα έγινε, όπως είπε, με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Παρουσίασε, μάλιστα, τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Απευθύνοντας «παράκληση» να σταθούν στο πλευρό του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρόσθεσε ότι «υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

από sputnik

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.