«Τον μεγάλο και ξακουστό Μάμα, την καλλονή των μαρτύρων του Χριστού, τον θερμό προστάτη των τραυματιών, τον ιατρό των φοβερών πόνων και θειο θεραπευτή, αυτόν ΠΟΥ καθαρίζει τη δυσωδία των δαιμονικών τραυμάτων, που αληθινά έχει αποθήκη θείων φαρμάκων και θεραπεύει δωρεάν όσους με πίστη έρχονται κοντά του, αυτόν που δεν υπολόγισε τις φοβερές απειλές των ασεβών τυράννων, που θεώρησε με την άνωθεν βοήθεια τα βασανιστήρια ως βέλη νηπίων, που πήρε από τον προπάτορα Αδάμ το χάρισμα, που είχε από τον Θεό πριν από την παράβαση, να έχει εξουσία στα άγρια ζώα σαν να ήταν ήμερα, αυτόν που δεν θυσίασε όπως ο Άβελ τα καλύτερα πρόβατα, αλλά πρόσφερε τον εαυτό του στον Θεό με την μαρτυρία και τα διάφορα βασανιστήρια», εόρτασε λαμπρά και πανηγυρικά η μαρτυρική Κύπρος, και στις ελεύθερες περιοχές της αλλά και στην κατεχόμενη καθέδρα του στην εύφορη γη της στενάζουσας πόλης της Μόρφου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον εσπερινό του μεγάλου αυτού μάρτυρα της Εκκλησίας μας στον ομώνυμο ιερό ναό του στον προσφυγικό συνοικισμό της Λακατάμειας στη Λευκωσία, ο οποίος πραγματικά έσφιζε από το πλήθος του κόσμου, προσφύγων και μη, που έτρεξαν να παρακαλέσουν για πολλοστή φορά τον προστάτη τους άγιο Μάμα να αποτινάξει τον βάρβαρο εισβολέα από τη δακρύβρεχτη και αιματοποτισμένη γη των προγόνων μας.

Στον εορταστικό αυτό εσπερινό συμμετείχαν ακόμη ο Καθηγούμενος της επίσης κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης και άλλοι κληρικοί.

Μετά την τέλεση της Δεήσεως και της αρτοκλασίας, ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγο πατρικό προς το εκκλησιαζόμενο ποίμνιο και παρουσίασε την ζωή και την προσφορά αυτού του αγίου σε όλους μας.

Ιδιαίτερα, ο Μακαριώτατος τόνισε την εκ μέρους του αγίου Μάμαντος μίμηση του βίου των γονέων του και τη διαπίστωση ότι δεν θα μπορούσε ο άγιός μας να μην ακολουθήσει τα χνάρια του μαρτυρίου των γονέων του.

Επίσης, η περίοδος στην οποία έζησε ο μεγαλομάρτυς Μάμας ήταν για την Εκκλησία μας η πιο παραγωγική όσο αφορά τους μάρτυρες, αφού οι ειδωλολάτρες με περισσή μανία εξεδίωκαν και καταδίκαζαν κατά τον 3ο αιώνα όσους εκφράζονταν υπέρ του Χριστιανισμού.

Και δεν ήταν ο 3ος αιώνας απλώς ο χρυσός αιώνας της Εκκλησίας μας, αλλά ακόμη περισσότερο η περίοδος της ομολογίας της πίστεώς μας, την οποία οφείλουμε κι εμείς να μιμηθούμε.

Όσο κι αν ο νεαρός Μάμας προσπαθούσε να μεταδώσει τον λόγο του Θεού στους συγχρόνους του, το μαρτυρικό του τέλος ήταν αναπόφευκτο.

Κι αν πράγματι επιθυμούμε κι εμείς να γίνουμε αληθινοί άνθρωποι του Θεού, οφείλουμε όπως κι μεγαλομάρτυς μας, να ανοίξουμε τις καρδιές μας στον Θεό για να τις γεμίσει Αυτός, ώστε να έχουμε σθένος και σταθερότητα όπως όλοι εκείνοι οι μάρτυρες.

Και μόνο με αυτή την πληρότητα του Θεού μέσα μας, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και σ’ αυτή την ζωή και στην αιώνια.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.