Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 θα τελεστεί η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β’, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Πρόκειται για μια ημερομηνία συμβολική, καθώς στις 12 Νοεμβρίου καταγράφηκαν σημαντικοί σταθμοί στην ιερατική του πορεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε εκλεγεί ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου στις 19 Οκτωβρίου του 1972, ενώ χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Πρόκειται, δηλαδή, για ακριβώς την ίδια μέρα που θα τελεστεί η κηδεία του.

Μητροπολίτης Πάφου εξελέγη στις 25 Φεβρουαρίου του 1978, ωστόσο και η άνοδος του στον Αρχιεπισκοπικό Θώκο έγινε μήνα Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του 2006, ενώ η τελετή ενθρόνισής του πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, δηλαδή συμπίπτει και πάλι ημερολογιακά με την κηδεία του.

Συνεπώς ο μακριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα αποχαιρετήσει τα εγκόσμια ακριβώς 16 χρόνια μετά την ενθρόνισή του ως Αρχιεπίσκοπος, σε μια ημερομηνία που συγκυριακά αποτέλεσε την πλέον σημαδιακή της ζωής του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο Αρχιεπίσκοπος θα ταφεί σε ειδικό χώρο που ετοίμασε ο ίδιος εντός του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. Θα παραμείνει εκεί θαμμένος μέχρι τον θάνατο του επόμενου Αρχιεπισκόπου και ακολούθως τα λείψανα του θα μεταφερθούν σε άλλο ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί εντός του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.