Με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, αλλά και με κάθε λειτουργική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος λαμπρά στη Λευκωσία η πρώτη Θεομητορική Εορτή του εκκλησιαστικού έτους, η κατά θαυμαστό τρόπο γενομένη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών της ημικατεχόμενης πρωτεύουσας συνέρρευσαν ευλαβικά στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς για να τιμήσουν τη Μητέρα του Θεού και να συμψάλουν τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακεδονιτίσσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από κληρικούς της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Το πλήθος των πιστών, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Ναό, παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τον θείο λόγο, τον οποίο κήρυξε ο Μακαριώτατος.

«Συνειδητοποιούντες το ύψος της πνευματικότητος της Υπεραγίας Θεοτόκου, οφείλουμε, όπως πολλάκις έχουμε τονίσει, ως ελάχιστο αντίδωρο να προσφέρουμε και εμείς την μίμηση της καθόλου βιοτής Της· διότι και Αυτή, ενώ ήταν άνθρωπος όπως και εμείς, πέτυχε με τον πνευματικό της αγώνα και την εκούσια υποταγή της στο θέλημα του Θεού, να αρθεί έως της αναμαρτησίας.

Γνωρίζοντας ο Θεός από της δημιουργίας του ανθρώπου την αδυναμία της ανθρωπίνης φύσεως και ότι οι επί γης δεν μπορούσαν να προσφέρουν Σωτήρα, επενέβη εξ ουρανού και βρήκε το κατάλληλο σκεύος εκλογής, το οποίο θα υποδεχόταν τον Λυτρωτή και Ευεργέτη τού ανθρώπινου γένους. Το σκεύος τούτο δεν ήταν άλλο από την ίδια την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία δέχθηκε εν τοις σπλάχνοις της το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο Οποίος «ενηνθρώπησεν ίνα και ημείς οι άνθρωποι θεοποιηθώμεν, ίνα γενώμεθα κατά Χάριν υιοί του Θεού».

Η Υπεραγία Θεοτόκος ήταν καρπός της πίστεως και της προσευχής των γηραιών γονέων Της, αλλά δεν γεννήθηκε χωρίς να κληρονομήσει το προπατορικό αμάρτημα. Με τον προσωπικό Της όμως αγώνα και την αφοσίωσή Της στην αγάπη του Θεού κατάφερε να γίνει καθαροτέρα λαμπηδόνων ηλιακών. Μεγάλο ρόλο στην ανατροφή της Θεοτόκου έπαιξαν οι γονείς Της, οι οποίοι την οδήγησαν στον ναό από μικρή ηλικία. Και εδώ είναι που πρέπει να τονίσουμε ότι τα τυχόν λάθη των νέων μας δεν οφείλονται αποκλειστικά σε αυτούς, αλλά κυρίως σε εμάς τους μεγαλύτερους, σύμφωνα με την ανατροφή και το παράδειγμα που τους προσφέρουμε».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και για δεύτερη φορά, κατόπιν συνοδικής απόφασης της Εκκλησίας Κύπρου με την οποία ορίστηκε η 8η Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ως επίσημη μέρα των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον περικαλλή Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Ηλίας Λεοντάρης και μεγάλος αριθμός στελεχών της Εθνικής φρουράς. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός κ. Ανδρέας Κάρυος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.