Στην εκπομπή του ΡΙΚ Προκλήσεις μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το βράδυ της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου. Τη συζήτηση φυσικά απασχόλησε η πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ουκρανικό ζήτημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δέχθηκε το γεγονός ότι υπάρχει σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένας ετσιθελισμός, εννά τους περάσει», είπε.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος έκανε μια αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν της δικής του απόφασης να μνημονεύσει τον Επίσκοπο Επιφάνιο ως «Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας» ενώ ανέφερε ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος ήξερε τη μισή αλήθεια για το ζήτημα (σ.σ τις διεργασίες μεταξύ Πατριαρχείου και Μόσχας). Έμαθε όλη την αλήθεια για το θέμα όπως είπε, όταν τον προσκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Δεν υπάρχει σχίσμα στην Κυπριακή Εκκλησία. Ούτε κρίση. Υπάρχει ένας ετσιθελισμός που θα σβήσει. Εννά τους περάσει. Σε 10 μέρες θα έχουμε Συμβούλιο για να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό της Εκκλησίας. Πρόεδρος σε αυτό το Συμβούλιο είμαι εγώ και Αντιπρόεδρος ο Κύκκου. Εκεί θα συναντηθούμε. Θα τα πούμε την Τρίτη που έχουμε και σύνοδο για τον κορωνοιό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν περίμενε το αποτέλεσμα της Συνόδου αφού δυο μέρες που είχε γίνει άλλη Σύνοδος είχε ένα κλίμα συναίνεσης. «Φάνηκε μια συναίνεση στην πρώτη Σύνοδο. Δεν ξέρω τι διαβουλεύσεις έκαναν οι 4. Έχω ακούσει ότι συναντήθηκαν στο Μετόχι», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει για το πώς θα συνεχίσει τώρα η Σύνοδος και ποια είναι η επόμενη μέρα μετά την απόφαση των λοιπών Συνοδικών να διαφωνήσουν είπε ότι πρακτικά δεν μπορούν να κάμουν τίποτα.

«Δεν τους πέφτει λόγος. Το πολύ πολύ θα πουν, δεν λειτουργούμε μαζί σου (σ.σ τον ίδιο). Λειτουργούμε όλοι μαζί μερικές φορές τον χρόνο όταν έχουμε πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν τους προκαλέσω σε συλλείτουργο δεν μπορούν να μην έρθουν. Όταν θα τους προσκαλέσω μπορούν να μην παρευρεθούν μόνο αν ασθενούν», εξήγησε.

Εάν επιλέξουν να μην παρευρεθούν τότε υπάρχουν τιμωρίες είπε. «Από επίπληξη μέχρι και καθαίρεση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάμνει ό,τι θέλει μες την Εκκλησία της Κύπρου», τόνισε.

Η Εκκλησία συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος είναι ζωντανός οργανισμός. Όλοι την έχουμε ανάγκη. «Κάποιος θα ζητήσει Σύνοδο. Η Σύνοδος θα του πει ότι επειδή σφάλλεις, μάθε πρώτα να υπακούς», ανέφερε, εννοώντας δηλαδή ότι αν κάποιος από τους διαφωνούντες Συνοδικούς ζητήσει Σύνοδο για ζήτημα δικό του η Σύνοδος θα τον απορρίψει.

«Πιστεύω ότι θα τους περάσει. Δεν θα επιμένουν. Δεν υπάρχει λόγος. Εγώ τους είπα, βρε αδερφοί εγώ εισηγήθηκα να πάρω ουδέτερη θέση. Να βοηθήσω. Άνθρωπος άρρωστος, τα τελευταία χρόνια και κουτσός και πήγα μέχρι το Σάλτσμπουργκ. Για να βοηθήσω την Ορθοδοξία και θα ήταν και προς τιμήν της Εκκλησίας της Κύπρου. Ουδείς ήρθε μια μέρα να μου πει τι κάνω, αν θέλω βοήθεια…», συνέχισε ο Προκαθήμενος.

Ερωτηθείς για τους λόγους της διαφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θέλει να ξύνει παλιές πληγές. «Είναι άλλοι οι λόγοι…», είπε με νόημα.

«Τους περίμενα να έρθουν και είπα ότι και εγώ αν ήμουν στη θέση τους θα έφευγα από την Εκκλησία και θα πήγαινα στον Αρχιεπίσκοπο να διαμαρτυρηθώ. Γιατί το έκανε χωρίς να μας το πει (σ.σ μιλούσε για τη δική του ενέργεια να μνημονεύσει τον Επιφάνιο). Σε όσους ήρθαν είπα τους λόγους που το έκανα», συνέχισε. «Αποφάσισα από τη στιγμή που έμαθα όλη την αλήθεια να είμαι έντιμος με εμένα και με το Πατριαρχείο. Υπάρχει μια αταξία. Όλοι στέλνουν Μητροπολίτες, ιερείς όπου έχουμε σε ομογένεια και κάνουν Μητροπόλεις. Το Οικουμενικό πατριαρχείο έβαλε όρια», ανέφερε.

Η προσπάθεια Μόσχας να διεισδύσει στην Ευρώπη

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους Μόσχας, να διεισδύσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Το ίδιο έκαναν κι άλλες εκκλησίες», είπε.

Ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης των Ρώσων που διαμένουν στην Κύπρο και είπε ότι τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να γίνει σε 20 ή 50 χρόνια.

Εμβόλια και πανδημία

Η Σύνοδος την ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει έχοντας ως κύριο θέμα στην ατζέντα τα ζητήματα της πανδημίας. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι βεβαίως και θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.