ΚΥΠΡΟΣ -Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στην παρουσίαση του δίτομου έργου του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Δραματική Πορεία».

Η19η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ ήγαγε τα ονομαστήριά του τιμώντας την εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, καθιερώθηκε μετά τον αδόκητο θάνατό του, την 3η Αυγούστου 1977, ως ημέρα μνήμης και τιμής του από την Εκκλησία και από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, που χρεωστικώς και αξίως φέρει το όνομά του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου παρουσιάζει, σήμερα, το δίτομο και επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Δραματική Πορεία».

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Μακάριος δεν αποτελεί για μας παρελθόν, αλλά ζει μέσα μας βιωματικά και οφείλουμε, αφενός μεν να ζωντανέψουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια της σημερινής πραγματικότητας τις δραματικές πτυχές της ζωής του, τους αγώνες του, τους προβληματισμούς και τα οράματα τού τιμωμένου προσώπου, αφετέρου δε να αντιληφθούμε όλοι το χρέος μας για τη συνέχιση των αγώνων και των υψηλών ιδανικών Αυτού.

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δίπλα στους στρατιώτες της πράσινης γραμμής
Στο δίτομο αυτό επιστημονικό έργο παρουσιάζονται, μέσα από τις πηγές και τα πρωτότυπα κείμενά του, οι αδιάλειπτοι αγώνες τού αοίδιμου Εθνάρχη για αντιμετώπιση και αποφυγή των συνεχών πλεκτανών και παγίδων με τις οποίες προσπαθούσαν οι διάφοροι, να βραχυκυκλώσουν την πορεία του αγώνα για την εθνική μας δικαίωση.

Σήμερα, η δραματική μας πορεία συνεχίζεται, και είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η Τουρκία διακηρύττει πλέον ολοκάθαρα τους επεκτατικούς της στόχους σε βάρος της μικρής μας Πατρίδος.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία Κύπρου καλεί όλους στο όνομα τού Μακαρίου και της πολυφίλητής μας πατρίδας, να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές και τις αντιπαραθέσεις, τα κομματικά πάθη και τις έριδες, για να συνεχίσουμε όλοι με μια ψυχή το χρέος μας προς την κινδυνεύουσα Πατρίδα μας, και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς νέες πλεκτάνες και παγίδες. Τώρα είναι η ώρα της ομόνοιας και της ενότητας, της συστράτευσης και της ομοψυχίας. Πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία και η ελευθερία της πατρίδας μας. Αυτή είναι η ιερά παρακαταθήκη που μας άφησε ο Μακάριος και αναμένει απ’ όλους μας να την εφαρμόσουμε πιστά.

Ευχαριστούμε θερμά την ιερά Μητρόπολη Πάφου για την πρωτοβουλία και την καταβολή των εξόδων της έκδοσης τού έργου. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Μητροπολίτη Πάφου, αγαπητόν εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο καθώς και τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου, για τον επιστημονικό μόχθο τον οποίο κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν απόψε τις πτυχές του δίτομου έργου του κ. Νέαρχου Νεάρχου «ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Δραματική Πορεία».

Όλως ιδιαιτέρως, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στον έμπειρο και οτρηρό συγγραφέα κύριο Νέαρχο Νεάρχου για το επιστημονικό σύγγραμμά του που παραδίδει στις νέες γενιές. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα αποτελεί εσαεί πηγή για την ιστορική αλήθεια και την προσωπικότητα του αειμνήστου Εθνάρχη μας.

Ευχαριστούμε, ακόμη, τον Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κύριο Χρήστο Κουκλιώτη και όλους όσοι κοπίασαν για τη σημερινή εκδήλωση.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως οι μαρτυρικοί αγώνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ βρουν τη δικαίωσή τους, πράγμα που θα σημάνει και τη λύτρωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.