«Μαρτυρία αυτοθυσίας, πίστεως, ελπίδας και αγάπης» και «μήνυμα ειρήνης σε καιρούς ανειρήνευτους» χαρακτήρισε την Έκθεση για τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, που οργανώνεται στο πλαίσιο της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στην Αθήνα την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ertnews.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δήλωσε τον θαυμασμό του για το τιτάνιο έργο της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», που επιτέλεσαν οι Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Καλιτσουνάκης, Ιωάννης Κακριδής και Κωνσταντίνος Κουτουλάκης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και συνεχάρη τους οργανωτές της Έκθεσης για την πρωτοβουλία τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η θερμή αναφορά του Αρχιεπισκόπου στον Ευγένιο Ψαλλιδάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Κρήτης στη διάρκεια της Κατοχής, και στη μνημειώδη προσφορά του υπέρ της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ο Β’ είναι ένας φωτισμένος Ιεράρχης, που δεν δίστασε να πάρει εγκαίρως καθαρή θέση απέναντι στην πρόκληση Ρίχτερ, την ώρα που πολλοί κρύβονταν και άλλοι υπερασπίζονταν τον υβριστή της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής μας Αντίστασης. Επίσης στηρίζει με συνέπεια τον ιερό μας αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών!

Σημειώνουμε, επίσης, ότι την Έκθεση άρχισαν να επισκέπτονται σχολεία και οι μαθητές, κατά την ξενάγησή τους από τους οργανωτές και τους επιμελητές της Έκθεσης, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν κατάλληλα για την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και τη θυσία της Ελλάδας».

Η Έκθεση οργανώνεται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Βιάννου, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και την ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση καθημερινά κατά τις ώρες 9.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 στον προθάλαμο του Κηποθέατρου «Μάνος Χατζιδάκις» έως τις 30.9.2023.

Οι εκδηλώσεις για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας ολοκληρώνονται με την εκδήλωση μνήμης που οργανώνει ο Σύλλογος Βιαννιτών στην Αττική «Ο Διαβάτης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεραπετριτών Αθήνας, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.30 στα γραφεία του Διαβάτη (Πατησίων 4, 5ος όροφος, Αθήνα).

Η Διάσωση ενός Ιστορικού Αρχείου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου παραθέτει πληροφορίες για το ιστορικό αρχείο αναφορικά με τα ναζιστικά εγκλήματα στην Κρήτη:

«Στις 17/6/1945, η κυβέρνηση Βούλγαρη συνέστησε την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούμενη από τους Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνο Κουτουλάκη, προς διαπίστωση και καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη. Μετά από επίπονη περιοδεία (29 Ιουνίου – 6 Αυγούστου 1945), η Επιτροπή συνέταξε εμπεριστατωμένη Έκθεση, την οποία παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως έγκυρο ντοκουμέντο και στοιχείο ενίσχυσης των ελληνικών αξιώσεων αποζημίωσης ενόψει της Διασυμμαχικής Διάσκεψης των Παρισίων για τις Επανορθώσεις (Νοέμβριος 1945 – Ιανουάριος 1946).

Το πολύτιμο αυτό τεκμήριο «χάθηκε» από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Ευτυχώς ο Νίκος Καζαντζάκης είχε παραδώσει για διατύπωση παρατηρήσεων ένα αντίγραφό του στον Κρητικό λόγιο και αδελφικό του φίλο Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος, πολύ αργότερα, το παρέδωσε στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου για να αποτελέσει μέρος του αρχείου Καζαντζάκη. Έτσι διασώθηκε το ιστορικό αυτό κείμενο και το 1983 δημοσιεύθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου μαζί με περιορισμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη βρέθηκε στην κατοχή του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρίθηκε το 2014 από την οικογένεια Δουλγεράκη στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο πληθυσμός της Ελλάδας αποδεκατίστηκε, η πατρίδα μας ισοπεδώθηκε και η πορεία της υπονομεύθηκε, το μέλλον της ναρκοθετήθηκε. Μία ανείπωτη εθνική τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας! Δυστυχώς, όμως, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας καταπατώντας κάθε έννοια Δικαίου και Ηθικής, αρνείται επί δεκαετίες να εκπληρώσει τις απαράγραπτες υποχρεώσεις της. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια με την αξιοποίηση περιβόητων γερμανικών ταμείων, ιδρυμάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρεί να αναθεωρήσει την Ιστορία και να ενταφιάσει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Στην Έκθεση για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη αποτυπώνεται εύγλωττα ο κτηνώδης χαρακτήρας των ναζιστικών εγκλημάτων: οι ομαδικές σφαγές αμάχων, τα καμένα χωριά, οι βομβαρδισμένοι τόποι, οι μαυροφορεμένες γυναίκες, τα ρακένδυτα και λιπόσαρκα παιδιά, τα απελπισμένα μάτια…. Τα παραπάνω ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται με την ευκαιρία της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δ. Ιεράπετρας, ως τιμή στους νεκρούς, ως όπλο απέναντι στη λήθη, ως εργαλείο μάθησης των νέων, ως ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, ως ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Στέλλα Νησιώτη και η Δέσποινα Συγγελάκη και του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη ο Δρ. Γιώργος Τζωράκης και ο Καθηγητής Μανώλης Δρακάκης.

Θερμές ευχαριστίες στους φορείς και τα πρόσωπα που συνέπραξαν και εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Εκφράζουμε την οργή μας για τη φασιστική πρόκληση βανδαλισμού του ανδριάντα του πρωτομάρτυρα και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο Αρκαλοχώρι. Ας γνωρίζουν οι φυσικοί και, κυρίως, οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της κατάπτυστης πράξης ενάντια στη Δημοκρατία και την Ιστορία αυτού του τόπου ότι οι φασιστικές προκλήσεις δεν θα περάσουν!

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ιστορίας από τους επίδοξους πλαστογράφους της, τη διάσωση, ανάδειξη και μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά της ιστορικής μνήμης, τη θωράκιση της Δημοκρατίας και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συνεχίζεται ανυποχώρητα!».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.