«Σεβόμαστε τη Ρωσία, αλλά νομίζω ότι εμείς ως Έλληνες πρέπει να θυμηθούμε τον δικό μας το δρόμο και να μην μπερδευόμαστε με άλλα γεγονότα και άλλες καταστάσεις. Πιστεύω πως πρέπει να έχουμε τον δικό μας δρόμο», δηλώνει στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα».

Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις μεταξύ των δύο Πατριαρχείων θα επηρεάσουν τον θρησκευτικό τουρισμό απάντησε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει, αλλά νομίζω πως ό,τι κι αν γίνει δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που είμαστε, το οποίο κάνουμε».

Ο αρχιεπίσκοπος Ειργηναίος ρωτήθηκε για τη διαδικασία εκκίνησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως προτείνεται από την τωρινή κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ποια είναι η στάση της Εκκλησίας της Κρήτης.

Είχε βέβαια προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία, που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος».

Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε όλα αυτά είπε: «Δε θέλω να κρίνω τι είπε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να πω ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως Έλληνες και να κάνουμε ό,τι νομίζουμε. Είμαστε σε λάθος δρόμο εάν χάσουμε την ιστορία και την παράδοσή μας».

Ο ίδιος είπε πως η θέση του είναι καθαρά προσωπική, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορώ να κρίνω πώς και γιατί, αλλά λέω πως αυτή είναι η θέση μου και εμείς πρέπει να είμαστε Έλληνες. Και οφείλουμε να συνεχίσουμε τον δρόμο μας, την ιστορία μας και την παράδοσή μας».

Σχετικά με το αποτεφρωτήριο και τα σχέδια του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, το οποίο έχει λάβει απόφαση υπέρ της δημιουργίας του, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός της καύσης των νεκρών προσώπων.

«Δεν κρίνω ούτε κατακρίνω τον δήμαρχο, αλλά ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Μίλησα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είπα ότι είναι αδιανόητο να καίμε τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι αδιανόητο. Πρέπει να σεβόμαστε την παράδοσή μας», ανέφερε ο κ. Ειρηναίος, ενώ συνέχισε: «Πρέπει οι άνθρωποι να τιμούν τους νεκρούς, να τους ευλογούν.

Εγώ το είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Εκκλησία δε θέλει ποτέ τέτοια πράγματα. Δε ζήτησα να μου δώσουν απάντηση. Η Εκκλησία είναι ξεκάθαρη. Να καίμε τη μητέρα μας;

Να καίμε τον πατέρα μας; Να καίμε τον αδερφό μας; Για ποιο λόγο; Μέχρι σήμερα τους σεβόμασταν και τώρα τους καίμε; Για ποιο λόγο;», είπε όπως αναφέρει το neakriti.

Καταλήγοντας ο κ. Ειρηναίος εξέφρασε την ενόχλησή του και για τις αλλαγές που προτείνονται στο μάθημα των Θρησκευτικών, τονίζοντας: «Εμείς οι Έλληνες πρέπει να σεβόμαστε αυτό που είμαστε και όχι να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

iefimerida

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.