Στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου Θηβών θα εορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Τη σχετική πρόσκληση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου και ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του ομώνυμου ναού π. Γεώργιου Τουλουμάκου.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 150 ετών από τα εγκαίνια του ναού. Ο ναός, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά μνημεία των Θηβών, εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Δοσίθεο, στις 19 Απριλίου 1867. Ανεγέρθηκε πάνω στη θέση παλαιότερου ναού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1853.

Αιώνες πριν στην ίδια τοποθεσία υπήρχε Ναός και αργότερα Ιερά Μονή.

Ο ιστορικός Λεκαίν αναφέρει ότι πρόκειται για την κυριότερη εκκλησία των Θηβών, καθώς περιείχε την εικόνα της Παναγίας που έφερε δεξιά της τον Χριστό και ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Ο Giorgio Fedalto πιστεύει ότι ο ναός οικοδομήθηκε στον χώρο που ο Πολιούχος των Θηβών Αγ. Ιωάννης Καλοκτένης τον 12ο αιώνα οικοδόμησε τον περίφημο ναό της Παναγίας.

Η Εφέστιος Θαυματουργή Εικόνα της «Μεγάλης Παναγίας» θεωρείται Ιερή Εικόνα υψηλής σπουδαιότητας. Στο Ναό ξεχωρίζουν ο γλυπτός Βοιωτικός Αμφορέας (40ς αι. π.Χ.), ο παλαιοχριστιανικός Σταυρός, το γλυπτό μαρμάρινο αντίγραφό της Μ. Παναγίας έργο του Φιλιππότη στο τρίγωνο αέτωμα της εισόδου, η επιγραφή αφιέρωμα προς τον Αυτοκράτορα Τίτο, ο Τέθριππος Ηνίοχος ( 4ος αι. π.Χ.) που ήταν επιτύμβια πλάκα σε ηρώο της εποχής και πάρα πολλά άλλα εξίσου αξιόλογα…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.