Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Ε΄Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στις 18:30, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Ε’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο διεθνής περίγυρος και ο φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης παρέστησαν η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Κριάρη, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Ακόμη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμά-των του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας της ΕΙΔ.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κατά την έναρξη της εκδηλώσεως ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Μακαριώτατος, στο μήνυμά Του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«…Η Επανάσταση του 1821, υπήρξε τόκος μακράς κυοφορίας, συγκλονιστικός καρπός της ιστορίας του Ελληνισμού, με έκδηλες τις ποιότητες της ελληνικής διαχρονίας, της αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της τουρκοκρατούμενης ρωμηοσύνης. Ταυτόχρονα, με τις συντακτικές συνελεύσεις των Ελλήνων, κατέστη η Επανάσταση ιδρυτικό γεγονός για το νέο ελληνικό κράτος.

Είναι φυσικό η επιστημονική εποπτεία αυτής της περιόδου, των ιστορικών αιτίων της, του διεθνούς περιγύρου, της πραγματικότητας του φιλελληνισμού, να αποτελούν αναγκαία γνώση, γνώση εκ των ων ουκ άνευ, για να μπορέσουμε πραγματικά να κατανοήσουμε τα γεγονότα και την ψυχή ενός λαού που αποφασίζει να προβεί σε μία τέτοιας σημασίας πράξη…».

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Ελλογιμώτατος κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ελλογιμώτατος κ. Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κλείνοντας την εκδήλωση της παρουσίασης του Ε’ Τόμου των Πρακτικών του Ε’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι εμπνέουν και ευλογούν τις ενέργειες της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και αναφέρθηκε σε όσους συμβάλλουν καθοριστικά στην διοργάνωση αυτών των συνεδρίων.

Τέλος δε, ανακοίνωσε ότι το Ζ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2018 με θέμα: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Αρχιεπίσκοπος: Η Επανάσταση του 1821 συγκλονιστικός καρπός της ιστορίας του Ελληνισμού

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.