Στην αγαθοσύνη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, τα τρία δηλαδή πράγματα τα οποία θα πρέπει να καθορίζουν τη ζωή ενός Ορθοδόξου πιστού έτσι ώστε να μας κάνουν να πορευόμαστε πραγματικά ως τέκνα φωτός αναφέρθηκε κατά τον σχολιασμό του χθεσινού Αποστολικού Αναγνώσματος ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, τόνισε ότι τα τρία αυτά βασικά χαρακτηριστικά καθορίζουν το ποιος πραγματικά είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.

«Την προηγουμένη Κυριακή που ήταν η εορτή του Αγίου Σάββα είχαμε αναφερθεί στον καρπό του πνεύματος, που είναι η σφραγίδα που βεβαιώνει κατά πόσο η ζωή μας είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Σήμερα πάλι που είναι γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος η Εκκλησία επανέρχεται σε αυτό το θέμα του Αγίου Πνεύματος. Έχει καθορίσει να διαβάζεται ο Απόστολος που ακούσαμε είναι από την Προς Εφεσίους Επιστολή και πάλι καθορίζει ποιος είναι αυτός ο καρπός του Αγίου Πνεύματος. Πιο πυκνά, τονίζει ότι πρέπει να πορευόμαστε ως τέκνα φωτός», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της λέξης «πάση». «Και είναι η προϋπόθεση να υπάρχει ο καρπός του πνεύματος στη ζωή μας. «Ο δε καρπός του πνεύματος εν πάση αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αληθεία». Είναι χαρακτηριστική αυτή η έμφαση στη λέξη «πάση». Όχι λίγη καλοσύνη, όχι λίγη δικαιοσύνη, όχι λίγη αλήθεια, αλλά «εν πάση αγαθοσύνη και δικαιοσύνη και αλήθεια», σημείωσε.

Στη συνέχεια στάθηκε στα τρία σημεία τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζου έναν Ορθόδοξο πιστό, ιδιαίτερα σε μία εποχή κρίσης όπως η δική μας σήμερα. «Υπάρχει μια γενικότερη σήμερα κρίση και στην κοινωνία μας και σε πολλές οικογένειες. Νομίζω ότι αυτά τα τρία πράγματα θα πρέπει να καθορίζουν την συμπεριφορά κάθε πιστού Ορθοδόξου. Να είμαστε άνθρωποι καλοσύνης, δικαιοσύνης απολύτου, άνθρωποι αλήθειας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε τέκνα φωτός».

Τέλος, κάλεσε με αγαθοσύνη, δικαιοσύνη και αλήθεια στη ζωή μας να νικήσουμε κάθε δίλλημα πράττοντας αυτό που είναι ευάρεστο στον Θεό. «Πολλές φορές έχουμε διλήμματα για το τι πρέπει να κάνουμε. Και πάλι η συνέχεια του Αποστολικού Αναγνώσματος καθορίζει το κριτήριο. «Δοκιμάζοντες τι εστί ευάρεστον τω Κυρίω». Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα δίλημμα ας θέτουμε το ερώτημα: «τι είναι αρεστόν στον Κύριο μας;». Και είναι βέβαιο ότι η απάντηση θα είναι με πολλοί καλοσύνη, πολλοί δικαιοσύνη, απόλυτη αλήθεια. Είναι κάτι πολύτιμο που έχουμε σε μία κοινωνία σκληρή σαν τη δική μας που συχνά δεσπόζει το ψέμα και η αδικία. Επαναλαμβάνω «ο δε καρπός του πνεύματος εν πάση αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αληθεία». Αυτό καθορίζει τη ζωή όλων μας».

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.