Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Τα Χριστούγεννα ας ζήσουμε πιο βαθιά την ταπείνωση». Του π. Ηλία Μάκου. «Αυτές τις ημέρες η Εκκλησία μας θέτει μπροστά μας την ταπείνωση, με την οποία συντελείται η σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Ο άπειρος Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση σε απλές και ταπεινές συνθήκες. Ας ζήσουμε πιο βαθιά αυτές τις αλήθειες, καθώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα». Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή προ της Γεννήσεως του Χριστού, στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων.

Και πρόσθεσε:

«Η Εκκλησία ανά στους αιώνες πορεύεται μέσα σε μια αδιάκοπη ταπείνωση, η οποία κορυφώνεται κάθε φορά, που εμείς οι αμαρτωλοί και αχρείοι δούλοι του Κυρίου, τολμούμε να λέμε «τούτο εστί το Σώμα Σου», «τούτο εστί το αίμα Σου», και με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πάλι να ζούμε αυτή την εκπληκτική και ασύλληπτη ταπείνωση.

Γι’ αυτό ακριβώς η Θεία Ευχαριστία παραμένει το θεμέλιο και το κέντρο της ζωής και της ενότητας της Ορθοδοξίας».

Και κατέληξε:

Ιδιαίτερα θα μας καλέσει και πάλι αυτές τις ημέρες η Εκκλησία να προσέλθουμε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», για να μείνουμε «εν Αυτώ» κι Εκείνος «εν ημίν». Θα παραμένει η ταπείνωση πάντα το μυστικό για να προσεγγίζουμε τον Θεό. Η ταπείνωση παραμένει πάντοτε το θεμέλιο και για την αγάπη και για την ειρήνη.

Σωστά και με πνευματικό τρόπο οριοθέτησε τα πράγματα ο Μακαριώτατος. Με τη γέννηση του Χριστού η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας των θαυμαστών έργων της αγάπης και της ταπείνωσης του Θεού για τον άνθρωπο.

Η «καινή κτίση» δεν είναι πια ένα μακρινό προφητικό όραμα, αλλά ιστορική πραγματικότητα, που πανηγυρίζουν οι άγγελοι του ουρανού, οι απλοϊκοί βοσκοί, τα άλογα ζώα, που με το γνώτο τους ζέσταναν το λυτρωτή, ένα σκηνικό πλήρους ταπείνωσης.

Οι δυνάμεις του κακού μάταια προσπάθησαν να ματαιώσουν το σχέδιο της σωτηρίας του Θεού για τον άνθρωπο, αλλά και μέσα από το σταύλο των ζώων έλαμψε ο ήλιος της δικαιοσύνης.

Τα Χριστούγεννα είναι το μεγάλο μήνυμα της αυτοεγκατάλειψης και της ταπείνωσης του Θεού για χάρη μας.

Αληθινά Χριστούγεννα θα εορτάσουν όσοι δεν περιοριστούν στην κοσμική γιορτή και στα δώρα, αλλά ζήσουν με ταπεινότητα στη λατρεία της Εκκλησίας μας το μεγάλο γεγονός της θείας γέννησης και της άκρας συγκατάβασης του Κυρίου να γίνει άνθρωπος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.