Στις 17 Αυγούστου 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προεξήρχε του Μεγάλου Εσπερινού των Εγκαινίων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ανν Άρμπορ του Μίσιγκαν.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον Αγιασμό με τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο και τον ιερέα της ενορίας του Αγίου Νικολάου κ. Νικόλαο Κώτση, ενταφιάζοντας τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Θεραπευτού, Χαράλαμπου του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού, και Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος εντός της Αγίας Τράπεζας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μίλησε για τη σημασία των Ιερών Λειψάνων, δηλώνοντας:

«Η παράδοση της σφράγισης των λειψάνων των Μαρτύρων στην Αγία Τράπεζα είναι πολύ αρχαία, που χρονολογείται από τους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας μας. Τις ημέρες που τελούνταν ακόμα η Θεία Λειτουργία στα σπίτια, ήταν επίσης σύνηθες για τους Χριστιανούς να συγκεντρώνονται στους τάφους των Μαρτύρων και να τελούν την Θεία Ευχαριστία πάνω στα ιερά οστά τους. Στην περίπτωση του Αγίου Χαραλάμπους, μάλιστα, οι μαθητές του τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία στη σορό του μετά το μαρτύριό του! Αυτή η σύνδεση που υπάρχει με το νεκροταφείο, στα ελληνικά: κοιμητήριον – που κυριολεκτικά σημαίνει «ο τόπος εκείνων που κοιμούνται» – γίνεται αντιληπτή από την Εκκλησία. Η σύνδεση αυτών των ιερών και ευλογημένων εδαφών με την οικοδόμηση των Ναών εκπληρώθηκε για πρώτη φορά σε αυτά που ονομάζονται «Μαρτύρια» – τα κτίρια που υψώθηκαν πάνω από τους τάφους των Μαρτύρων. Η πιο διάσημη στον κόσμο είναι, φυσικά, η Ἀνάστασις στην Ιερουσαλήμ, που συνήθως ονομάζεται Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στα αγγλικά. Σήμερα, περιέχει όχι μόνο τον άδειο Τάφο του Κυρίου μας, αλλά και τον Γολγοθά, όπου ο Κύριος Ιησούς θυσίασε τη ζωή Του για τη σωτηρία του κόσμου».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.