ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Συνεχίζονται οι επαφές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με κληρικούς προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής. Χθες, Τρίτη 3 Αυγούστου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με κλήρους από τις Μητροπόλεις Πίτσμπουργκ και Ντένβερ.

Την ώρα που η ενημέρωση των κληρικών συνεχίζεται από τον Σεβασμιώτατο, θέση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Καταστατικού Χάρτη έλαβαν οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τονίζοντας ότι είναι ανεπιφύλακτα υπέρ των προσπαθειών της Μητρός Εκκλησίας. “Είμαστε βέβαιοι ότι με την ποιμαντική του σοφία, το Πατριαρχείο θα παράσχει έναν αναθεωρημένο Καταστατικό Χάρτη που θα είναι τέλεια προσαρμοσμένος στις ανάγκες του μέλλοντος γενιών ορθοδόξων χριστιανών πιστών σε αυτή τη χώρα”, τονίζουν.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 κληρικοί
Περισσότεροι από 100 κληρικοί συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων Πίτσμπουργκ και Ντένβερ, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη.

Τον λόγο αρχικά έλαβε ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας ο οποίος τοποθετήθηκε επί των τρεχόντων ζητημάτων σχετικά με το Σύνταγμα. Ακολούθησαν ερωτήσεις και προσωπικές θέσεις κληρικών οι οποίοι έλαβαν τον λόγο καταθέτοντας παράλληλα την ελπίδα τους για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί
Στο πνεύμα της ευρείας δέσμευσης, της διαφάνειας και του διαλόγου που χαρακτηρίζουν αυτή τη διαδικασία αναθεώρησης του Χάρτη, η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι παρόμοιες συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε καθεμία από τις άλλες Μητροπόλεις τους επόμενους μήνες. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος έχει συναντηθεί ήδη, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, με κληρικούς από την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις Βοστώνης, Νιου Τζέρσεϊ, Ντιτρόιτ και Σικάγο.

Κληρικοί και πιστοί ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις στην περιοχή τους όπως έχουν προγραμματιστεί. Περαιτέρω πληροφορίες, ενημερώσεις και ευκαιρίες υποβολής ερωτήσεων και σχολίων είναι διαθέσιμες στον αποκλειστικό χώρο για τον χάρτη που έχει δημιουργήσει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής: charter.goarch.org

Οι Άρχοντες υπέρ των προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Το Εθνικό Συμβούλιο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέδωσε επιστολή υπέρ της διαδικασίας αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στην επιστολή οι Άρχοντες τονίζουν ότι υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το ζήτημα.

“Χρεώνοντας στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τη δυνατότητα να μιλήσει απευθείας στους πιστούς, το Πατριαρχείο έδωσε σε όλους μας μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού και ενθαρρύνουμε όλους τους Άρχοντες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία”, επισημαίνουν.

Αναλυτικά η Επιστολή:

Αδελφοί μου Αρχοντες,

Όπως γνωρίζετε, το 2020 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ξεκίνησε μια διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το Πατριαρχείο ίδρυσε μια Μικτή Επιτροπή από λαϊκούς και κληρικούς, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Αρχιεπισκοπής μας που εισηγήθηκαν από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, για να συζητήσουν ανησυχίες σχετικά με τον Καταστατικό Χάρτη της Αρχιεπισκοπής και να αναπτύξουν ένα πλαίσιο για έναν τροποποιημένο ή νέο Χάρτη, να παρουσιαστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για εξέταση.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είναι οι συμπροεδρεύοντες της Μικτής Επιτροπής με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τέλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας ναύλωσης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε την ευλογία του στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να συναντηθεί με κληρικούς και λαϊκούς ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν το όραμά του για έναν αναθεωρημένο Χάρτη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναθεώρηση του Χάρτη, επισκεφθείτε το charter.goarch.org

Ως Άρχοντες στην υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις παραπάνω προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χρεώνοντας στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τη δυνατότητα να μιλήσει απευθείας στους πιστούς, το Πατριαρχείο έδωσε σε όλους μας μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού και ενθαρρύνουμε όλους τους Άρχοντες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Ενώ ο Καταστατικός Χάρτης της Αρχιεπισκοπής, μιας επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, είναι ο μοναδικός προσδιορισμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είμαστε βέβαιοι ότι με την ποιμαντική του σοφία, το Πατριαρχείο θα παράσχει έναν αναθεωρημένο Καταστατικό Χάρτη που θα είναι τέλεια προσαρμοσμένος στις ανάγκες του μέλλοντος γενιών ορθοδόξων χριστιανών πιστών σε αυτή τη χώρα.

Στην Υπηρεσία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

Αντώνης Λυμπεράκης

Αρχων Ακτουάριος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.