ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: Η επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το Καταστατικό έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα καθότι έχει οριστεί συνάντηση με την αντίστοιχη επιτροπή του Φαναρίου την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023.

Όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» το Σαββατοκύριακο 12 &13 Νοεμβρίου 2022 η επιτροπή της Αρχιεπισκοπής συγκροτείται από τα εξής μέλη:

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Mercado, Πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Καπλάνης, Δημήτριος Λογοθέτης, πρόεδρος της Ηγεσία των 100 και Ανίτα Καρταλοπούλου αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διόρισε την ακόλουθη επιτροπή εκ μέρους του Φαναρίου: Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, Μέγας Εκκλησιάρχης Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ο οποίος είναι και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.

Δεν κατέστη γνωστό εάν θα μπορέσει να ταξιδέψει στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, καθότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο μετεγχειρητικό στάδιο έπειτα από την εγχείρηση που υποβλήθηκε στην καρδιά στις 6 Δεκεμβρίου 2022, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.», ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη συνεδρίαση μέσω της ηλεκτρονικής δομής ΖΟΟΜ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του της 12ης Οκτωβρίου 2022 το θέμα του Καταστατικού κατά πολλούς ιεράρχες εν Φαναρίω εθεωρείτο ως λήξαν έπειτα από τις γνωστές παλινδρομήσεις και μεθοδεύσεις για την αρχική αναστολή του Καταστατικού στις 8 Οκτωβρίου του 2020 συνωδά με την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Στη συνέχεια της κατάργησης της αναστολής με αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής τον περασμένο Ιούνιο 2022 για να περισωθεί το Πατριαρχικό γόητρο, καθότι όλα είχαν γίνει με προφορική απαίτηση του Ελπιδοφόρου χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό η Εκκλησία της Αμερικής.

Κάποια στιγμή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2022 πως έχομε και μία εκκρεμότητα για την Αμερική και διορίζω την εξής επιτροπή για το Καταστατικό, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Ερωτηθείς ο Πατριάρχης από ιεράρχες για το ποία θα είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής που διόρισε, δηλαδή για το αν θα αναθεωρηθεί εξ’ υπαρχής, εάν θα καταργηθεί ή εάν θα τροποποιηθούν κάποια επί μέρους Άρθρα του Καταστατικού, ο Πατριάρχης απάντησε, πως, «αυτά θα τα συζητήσει η Επιτροπή το όριο της αναθεωρήσεως και τι θα αναθεωρηθεί». Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος κατ’ αυτήν την συνοδική περίοδο είναι συνοδικός πάρεδρος, είπε, πως, «εγώ στην πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Χαλκηδόνος (Εμμανουήλ) έθεσα ερωτήματα για τα οποία δεν έχω λάβει ακόμα απάντηση».

Ερωτηθείς σχετικά ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Φραγκάκης γιατί δεν εμφανίσθηκε αυτή η έκθεση του Αγίου Αμερικής, φέρεται να απάντησε πως «εστάλη προς ενημέρωση, δεν εστάλη για τίποτε άλλο».

Υπογραμμίζεται πως η διαδικασία αναστολής ή τροποποίησης του Καταστατικού διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του, ως εξής: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκαλύπτει σήμερα πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εισηγείται στον Πατριάρχη ερήμην της Εκκλησίας της Αμερικής, ούτε καν πληροφόρηση έχει γίνει της Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου το οποίο υποτίθεται ότι επέχει θεσμική θέση, την κατάργηση του σημερινού ισχύοντος Καταστατικού. Αυτό σημαίνει την κατάργηση της διοικητικής δομής της Αρχιεπισκοπής με τις Μητροπόλεις και κατ’ επέκταση τους Μητροπολίτες προκειμένου να καταστεί μόνος αυτός κυρίαρχος ιεράρχης για ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή όπως ήταν ο αείμνηστος Ιάκωβος, υποστηρίζων στον Πατριάρχη ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για χρυσή ευκαιρία.

Από την άλλη μεριά ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης είναι πολύ προβληματισμένος για την πορεία των εκκλησιαστικών πραγμάτων στην Αμερική και την διογκούμενη δυσφορία που επικρατεί για τον Ελπιδοφόρο, ενώ συχνά εισπράττει αρνητικά σχόλια γι’ αυτόν πανταχόθεν, του Αγίου Όρους και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων. Εξακολουθεί ωστόσο ο Πατριάρχης να τον στηρίζει και είναι μόνος καθότι σύμπασα η Ιεραρχία του Θρόνου ούτε καν θέλει να ακούσει περί του Ελπιδοφόρου.

ekirikas.com/Του Θεοδώρου Καλμούκου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.