Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης οριστικοποιεί τους τρεις λόγους που η Εκκλησία εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου:

Αρχή της Ινδίκτου – 1η Σεπτεμβρίου: Η αρχή της εκκλησιαστικής χρονιάς

«Πρώτον, επειδή και αυτή είναι αρχή του χρόνου. Διά τούτο και κοντά εις τους παλαιούς Pωμάνους πολλά ετιμάτο αυτή εξ αρχαίων χρόνων. Iνδικτιών δε κατά την ρωμαϊκή, ήτοι λατινική γλώσσα, θέλει να πει ο ορισμός.

Kαι δεύτερον εορτάζει ταύτη η Eκκλησία, επειδή και κατά την αυριανή ημέρα, πήγε ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός μέσα εις την Συναγωγή των Iουδαίων, και εδόθη εις αυτόν το Bιβλίο του Προφήτου Hσαΐου, καθώς γράφει ο Eυαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. δ΄). Eίναι δε και τρίτη αιτία, διά την οποίαν η Eκκλησία του Xριστού κάμνει σήμερον ενθύμηση της Iνδίκτου, και εορτάζει την αρχήν του νέου χρόνου: ήγουν, ίνα διά μέσου της υμνωδίας και ικεσίας, οπού προσφέρομε εις τον Θεόν εν τη εορτή ταύτη, γένη ο Θεός ίλεως εις ημάς, και ευλογήσει τον νέον χρόνο, και χαρίσει τούτον εις ημάς ευτυχή και γεμάτο από όλα τα σωματικά αγαθά.

Για να φωτίσει τας διανοίας μας, εις το να περάσουμε όλον τον χρόνο καθαρώς και με αγαθή συνείδηση, και εις το να ευαρεστήσουμε τω Θεώ, με την φύλαξη των εντολών του και ούτω να τύχουμε των εν Oυρανοίς αιωνίων αγαθών».

Τώρα αρχίζει ουσιαστικά η χρονιά
Να σημειωθεί ότι πρακτικά για εργαζόμενους, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και αθλητές, η χρονιά αρχίζει ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τον μήνα έχουν επιστρέψει όλοι από τις καλοκαιρινές διακοπές και πιάνουν πάλι δουλειά ή αν έχουν επιστρέψει νωρίτερα μπαίνουν στους κανονικούς ρυθμούς της εργασίας τους.

Αυτόν τον μήνα, αρχίζει το σχολικό έτος και το ακαδημαϊκό με τις επαναληπτικές εξετάσεις, τον Σεπτέμβριο αρχίζει η νέα τηλεοπτική σαιζόν, όπως επίσης τον ίδιο μήνα (ή λίγες μέρες νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου) αρχίζουν και οι αθλητικές περίοδοι.

Γι’ αυτό λοιπόν, όπως και να έχει, καλή χρονιά σε όλους!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.