Η δεύτερη μέρα που βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό με καθολικό εγκλεισμό της χώρας βρίσκουν τις Εκκλησίες και τις Ιερές Μονές της Ελλάδος να εορτάζουν τη Σύναξη των Αρχιστράτηγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων χωρίς την παρουσία των πιστών. Μάλιστα είναι η πρώτη Κυριακή με τα νέα μέτρα σε ισχύ μετά τον πρώτο εγκλεισμό του Μαρτίου.

Πολλές Εκκλησίες και αρκετές Ιερές Μονές είναι αφιερωμένες είτε στους Ταξιάρχες είτε σε κάποιον Αρχάγγελο και σήμερα πανηγυρίζουν χωρίς οι πιστοί να μπορούν να προσέλθουν και να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες. Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε εχτές τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και δεν αφήνουν περιθώρια στους πιστούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημερινών εορτών είναι η Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στην κωμόπολη Μανταμάδος στην Λέσβο (Μυτιλήνη) και ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Ακόμα ο Πολιούχος της Ιεράς νήσου Τήνου είναι ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών ενώ και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος υπάρχουν Εκκλησίες που εορτάζονται πανηγυρικά κάθε χρόνο τη σημερινή ημέρα.

Τα μέτρα είναι σε ισχύ έως τη λήξη του μηνός Νοεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι χωρίς την παρουσία των πιστών θα εορταστούν και άλλες μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τους χώρους λατρείας:

Για τους χώρους λατρείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων».

Για τους χώρους λατρείας έχει εκδοθεί και σχετικό παράρτημα που αναφέρει ότι πρέπει και οι θύρες εισόδου και εξόδου του ναού να είναι κλειστές ενώ ο κατά νόμον θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να μην εισέρχεται κανένας. Διευκρινίζει μάλιστα στην παράγραφο 2 ότι αν μεταδίδεται τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά η λειτουργία θα πρέπει το τεχνικό προσωπικό να μην υπερβαίνει τα 4 άτομα.

Επιπλέον οι Ιερές Μονές, τα Ησυχαστήρια και τα Μοναστήρια, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παραρτήματος 3, δεν θα δέχονται προσκυνητές ούτε ομαδικά ούτε ατομικά ενώ η λατρευτική ζωή συνεχίζεται κατά την κρίση του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης με έγκριση του εκάστοτε Μητροπολίτη και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν συμμετέχει κανένας άλλος πλην της μοναστικής αδελφότητας ενώ τίθεται και όριο 10 ατόμων για τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας και ο κανόνας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. ενώ απαγορεύονται οι επισκέπτες και στο Άγιον Όρος με τον Διοικητή να είναι υπεύθυνος της τήρησης των μέτρων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.