Η Arati Saha ήταν ένας Ινδός κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων, γνωστός για το ότι έγινε η πρώτη ασιατική γυναίκα που κολύμπησε στα Αγγλικά Channel στις 29 Σεπτεμβρίου 1959.

Το 1960, έγινε η πρώτη ινδή αθλήτρια που κέρδισε την Padma Shri, την τέταρτη υψηλότερη πολιτική τιμή στην Ινδία .

Το σημερινό Doodle, εικονογραφημένο από την γηγενή και φιλοξενούμενη καλλιτέχνη της Καλκούτα, Lavanya Naidu, γιορτάζει τα 80α γενέθλια του ινδικού κολυμβητή Arati Saha. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1959, η Σάχα κάλυψε μια εκπληκτική απόσταση 42 μιλίων από το Cape Gris Nez, τη Γαλλία προς το Sandgate της Αγγλίας (μια διαδρομή που απεικονίζεται στο σημερινό Doodle) που έγινε η πρώτη ασιατική γυναίκα που κολύμπησε στο αγγλικό κανάλι – ένα κατόρθωμα που θεωρείται το ισοδύναμο κολύμβησης αναρρίχηση στο Όρος Έβερεστ.

Η Arati Saha γεννήθηκε αυτήν την ημέρα το 1940 στην Καλκούτα, Βρετανική Ινδία (Καλκούτα, Ινδία). Σε ηλικία τεσσάρων ετών, έμαθε να κολυμπά στις όχθες του ποταμού Hooghly και η πρόωρη ικανότητά της στο νερό προσέλκυσε σύντομα την καθοδήγηση ενός από τους κορυφαίους ανταγωνιστές κολυμβητές της Ινδίας, Sachin Nag. Κάτω από την πτέρυγα του Nag, η Saha κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο κολύμβησης όταν ήταν μόλις πέντε ετών και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία της.

Ένα θαυμάσιο ρεκόρ μόλις 11 ετών, η Σάχα έγινε το νεότερο μέλος (και μία από τις τέσσερις μόνο γυναίκες) στην πρώτη ομάδα που εκπροσώπησε τη νέα ανεξάρτητη Ινδία στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Σε ηλικία 18 ετών, η Σάχα έκανε την πρώτη της προσπάθεια να διασχίσει το Αγγλικό Κανάλι, και παρόλο που δεν ήταν επιτυχής, ποτέ δεν τα παρατήρησε. Λίγο περισσότερο από έναν μήνα αργότερα, κατέκτησε μίλια κύματα και ρεύματα για να ολοκληρώσει το ταξίδι, μια ιστορική νίκη για τις γυναίκες σε ολόκληρη την Ινδία.

Προς τιμήν των διαρκών επιτευγμάτων της, η Saha έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Padma Shri της Ινδίας το 1960.

Χρόνια πολλά, Arati Saha και σας ευχαριστώ που διοχετεύσατε το πάθος σας να εμπνεύσετε τις γυναίκες παντού!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.