Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων, συμμετέχοντας στους εορτασμούς των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, εορτάζει το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, που επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό.

Στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η ενορία του Αγίου Δημητρίου Όπλων τιμά το θαύμα του Αγίου Δημητρίου που συνέβη τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό.

Το βράδυ της 31ης Μαρτίου 1821, διανυκτέρευσε μέσα στον ναό του αγίου Δημητρίου ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά για τον εξοπλισμό των Χασιατών επαναστατών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας άκουσε μια φωνή προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου, να τον προστάζει: “Στα όπλα”. Ο οπλαρχηγός ξύπνησε και, πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, προτού τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατασχέσουν τα όπλα. Από το γεγονός αυτό πήρε την ονομασία και η εκκλησία του αγίου Δημητρίου Όπλων.

Έτσι, η Επανάσταση των Αθηνών ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 1821 από τον οπλαρχηγό Μελέτιο Βασιλείου (Χατζή- Μελέτη) στη Φυλή και, ως εκ τούτου η παρέμβαση του αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού Ιερού Ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.

Την Τετάρτη, 31 Μαρτίου, στις 5:30 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Όρθρος της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου, οι Ώρες και στη συνέχεια Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, ενώ το πρωί της Πέμπτης, 1 Απριλίου, στις 11.00 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία προεξάρχοντος του επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, σε ανάμνηση του τελεσθέντος θαύματος και της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Αττική.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.