Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγυρίζει η αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας στον ομώνυμο Δήμο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο ιερός αυτός θρησκευτικός χώρος με την μακραίωνη ιστορία η οποία φωτίστηκε περισσότερο με τις νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στα τέλη του παρελθόντος έτους 2019, παραμένει κλειστός την παρούσα περίοδο, κυρίως για λόγους ασφαλείας, καθ’ ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα μετατροπής του σε Μουσείο και Εκθεσιακό χώρο στον οποίο θα εκτίθενται τόσο τα πρόσφατα ευρήματα όσο και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μέρος της Συλλογής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, καθώς και εικόνες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, μερικές εκ των οποίων αποτελούσαν μέρος των επαναπατρισθέντων εικόνων του Μονάχου.

Το έργο της αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του Μοναστηριού, μετά από δεκαετή σχεδόν προσωπικό αγώνα του Μητροπολίτου Βασιλείου σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, άρχισε πέρσι στις αρχές καλοκαιριού (Μάρτιο 2019) και για τον καταρτισμό του προγράμματος όλοι οι φορείς συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Freie Universitet. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς βρίσκεται επίσης η δημιουργία βιβλιοθήκης, η οποία θα εξειδικεύεται σε θέματα πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Κυπριακής Αγιολογίας και θα επιμελείται τις εκδόσεις των επιστημονικών μελετών και λογοτεχνικών έργων. Παράλληλα στους χώρους της Μονής θα φιλοξενείται και ερευνητικό κέντρο, που θα ιδρυθεί σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, για έρευνες και μελέτες σχετικά με τη θρησκεία και τον πολιτισμό της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Η ιστορία της Μονής είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την θαυματουργή αρχαία εικόνα της Αγίας Νάπας, η οποία άπειρα θαύματα επιτελεί, ενώ πολλοί είναι οι ιστορικοί και χρονικογράφοι ανά τους αιώνες που αναφέρθηκαν στην τιμή και προσκύνηση που αποδιδόταν σε αυτή.

Φέτος, η αρχαία εικόνα δεν θα τίθεται για προσκύνηση, καθ’ ότι η πάροδος του χρόνου, επέφερε σοβαρές φθορές στην ιερά εικόνα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες απαιτεί τη άμεση συντήρησή της και μόνιμη πλέον τοποθέτησή της σε ειδική κατασκευή η οποία θα περιλαμβάνει μηχανισμό στον οποίο θα διατηρείται σε μια σταθερή θερμοκρασία. Η ιερά εικόνα, θα επανατοποθετηθεί στον φυσικό της χώρο, την αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας -συν Θεώ-με την αποπεράτωση των εργασιών.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος στον νέο Ιερό Ναό της Παναγίας, η οποία βρίσκεται πλησίον της αρχαίας Μονής. Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020, στις 7:00μ.μ θα τελεστεί ο εόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Την επομένη, ο Πανιερώτατος θα λειτουργήσει και κηρύξει στον ίδιο ιερό ναό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.