Ένα από τα χαρακτηριστικότερα εκκλησάκια, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, βρίσκεται στον ψαρομαχαλά του Ναυπλίου και αρχικά βρισκόταν στην αυλή του πρώτου νοσοκομείου που χτίστηκε στην Ελλάδα.

Η ιστορία του

Ένα ιστορικό εκκλησάκι, που αποτελεί σημαντικό προσκύνημα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, στη σημερινή πλατεία του Ψαρομαχαλά στο Ναύπλιο, υπήρχε το πρώτο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, κληροδότημα του Φλωρεντινού Δούκα των Αθηνών Nέριου Aτσαγιόλι.

Το νοσοκομείο είχε μακραίωνη λειτουργία, με μικρά διαλείμματα, από το 1394 έως και το τέλος της δεκαετίας του 1940, οπότε και γκρεμίστηκε. Στις μέρες μας το μοναδικό ίχνος του σημαντικού αυτού νοσοκομείου αποτελεί το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου , το οποίο είχε ανεγερθεί από τους Ενετούς και βρισκόταν αρχικά εντός του περιβόλου του νοσοκομείου.

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 28 Ιουνίου τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του ενοριακού ναού Παναγίας Ναυπλίου π. Διονύσιος Ταμπάκης.

Το νοσοκομείο των φτωχών

Στην αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια και τη Φραγκοκρατία το Ναύπλιο ήταν περιορισμένο πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας, στα τουρκικά Ιτς Καλέ (εσωτερικό κάστρο). Είναι ένας βράχος ύψους 45 μέτρων στην άκρη της σημερινής πόλης και στην είσοδο του κόλπου, που τον περιτριγυρίζει η θάλασσα. Προς το τέλος της Φραγκοκρατίας ο φλωρεντινός Άρχων του Δουκάτου των Αθηνών και επικυρίαρχος Ναυπλίου και Άργους, Nerio Acciajoli, σύμμαχος των Ενετών, άφησε με διαθήκη του μετά το θάνατό του στην Κόρινθο το 1394 όλη την περιουσία του, για να ιδρυθεί νοσοκομείο των πτωχών στο Ναύπλιο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.