Το μεσημέρι της Κυριακής της Απόκρεω, στις 3 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Αγιου Νικολαου στην Αλεξανδρούπολη, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος «αφιερωμένου στην ευάριθμη εβραϊκή κοινότητα των αειμνήστων συμπολιτών μας, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τον Μάρτιο του 1943 όπου και εξολοθρεύθησαν».

Το Μνημείο ανηγέρθη σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως δίπλα στο μνημείο των Ρώσων στρατιωτών «στα πλαίσια της αναδιφήσεως, της καταγραφής, της αναδείξεως και της προβολής των πολυποίκιλων ψηφίδων που συγκρότησαν τις απαρχές της πολυπολιτισμικής πόλεώς μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόσκληση της εκδηλώσεως.

To μνημείο είναι αφιερωμένο στους 150 περίπου Εβραίους της Αλεξανδρούπολης που στις 3 και 4 Μαρτίου του 1943 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι 146 εξ αυτών εκτελέστηκαν.

Στα εγκαίνια παρέστη η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα. Ιρίτ Μπεν-Άμπα Βιτάλε, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, εβραίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς και μία οικογένεια 5 αδελφών απογόνων ενός εκ των διασωθέντων εβραίων του Ολοκαυτώματος. Επίσης, παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής.

Πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν ομιλίες από την μέλη της οικογένειας του διασωθέντος εβραίου, την κ. Πρέσβυ, τον Γεν. Γραμματέα του ΚΙΣΕ, τον κ. Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν η κα. Πρέσβυς, ο Μητροπολίτης μας, ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΚΙΣΕ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.