Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου, με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Τρικάλων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Ο Ιερός Ναός έχει χαρακτηρισθεί η ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας 200 μέτρων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στη διάσωση ουσιαστικά και ανάδειξή του, διαθέτοντας το ποσό των 700.000 €.

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με ξυλόστεγη τοξοστοιχία εν είδει στοάς στην νοτιοδυτικιή πλευρά ευρισκόμενη νότια της πόλης των Τρικάλων στο συνοικισμό Φλαμούλι με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις από τις οποίες ξέφυγε μόνον η ανατολική και η βόρεια πλευρά, η τοιχοποιία των οποίων είναι πωρόλιθος με αργολιθοδομή. Εσωτερικά όλες οι πλευρές είναι κατάγραφες με τοιχογραφίες, το εικονογραφικό πρόγραμμα των οποίων ακολουθεί αυτό των μεταβυζαντινών ναών της περιοχής.

Σύμφωνα με την επιγραφή ο ναός «ιστορήθη δια χειρός Γεωργίου και Γεωργίου, Χιοναδιτών ζωγράφων εκ της επαρχίας του Αγίου Βελά (1817 Δεκεμβρίου 7)».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.