Οι αρχαιολόγοι ενθουσιάζονται από τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην αρχαία πόλη που βρίσκεται στο νομό Ντούζτζε και είναι γνωστή ως «Έφεσος του δυτικού Πόντου».

Πρόκειται για την αρχαία πόλη Κίερος ή Προυσιάς προς Υπίω. Σε Προυσιάδα μετονομάστηκε όταν την κατέκτησε ο βασιλιάς της Βιθυνίας Προυσίας.

Με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Μουσείου Κονουράλπ, του Επιστημονικού Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου και του Δήμου Ντούζτζε, οι ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη, η οποία είναι γνωστή ως ο παλαιότερος οικισμός της περιοχής.

Στον αρχαιολογικό χώρο, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., παρότι χτίστηκαν νέες κατασκευές με την πάροδο του χρόνου, ο υπόγειος ανασκαφικός πλούτος παρέμεινε σχεδόν ανέπαφος, όπως για παράδειγμα το αρχαίο θέατρο, τα τείχη της πόλης, τα υδραγωγεία και η ρωμαϊκή γέφυρα.

Τώρα με τις ανασκαφές άρχισαν να εμφανίζονται αρχαίες κατασκευές, ειδικά στο τμήμα του θεάτρου, που ενθουσιάζουν την ανασκαφική ομάδα και τους αρχαιολόγους.

«Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς»

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της ανασκαφής δρ Εμρέ Οκάν, οι ανασκαφές διακόπηκαν για τρεις μήνες λόγω κορονοϊού και επαναλήφθηκαν από την 1η Ιουνίου.

Ο Οκάν, αφού εξήγησε ότι τα έργα εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς σε τρεις διαφορετικές περιοχές του χώρου ανασκαφής, και ότι το όλο έργο της ανασκαφής έχει την υποστήριξη των αρχαιολόγων και των ιστορικών της Τουρκίας, είπε: «Είναι δύσκολο να βρεις μια αρχαία πόλη τόσο συμπαγή. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτουμε σημαντικά ερείπια και βρίσκουμε σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα.

»Η ανασκαφή είναι πολύ καλύτερη από ό, τι νομίζαμε σε κάποια σημεία. Βλέπουμε ότι τα κάτω μέρη του θεάτρου είναι ανέπαφα. Αυτή είναι μια εξέλιξη που μας κάνει ευτυχισμένους. Με εξαίρεση ορισμένα τμήματα, το θέατρο είναι γενικά ανέπαφο. Αυτή η εξέλιξη μας ενθουσιάζει, αφού είναι πολύ δύσκολο να βρεις πολλές αρχαίες πόλεις στην Ανατολία τόσο άθικτες. Η Προυσιάς είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις όχι μόνο στην περιοχή του δυτικού Πόντου, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολία».

Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Νομαρχίας, Ρεσούλ Ταστάν, δήλωσε ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την ανασκαφή της σκηνής του θεάτρου και να το προετοιμάσουν για αποκατάσταση φέτος.

Επίσης, είπε ότι η Νομαρχία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και η αποκατάσταση του θεάτρου, για το οποίο είπε: «Είναι το μοναδικό αρχαίο θέατρο 10.000 ανθρώπων στην περιοχή το οποίο έχει επιβιώσει».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.